Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2014

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΑΞΙΜ

Έτοιμες να επαναφέρουν το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αποτέλεσε τη «σπίθα» για το κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του 2013, είναι οι τουρκικές αρχές, όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος.

Το σχέδιο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, με τίτλο «αστική ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ και του στρατώνα της Ταξίμ», έχει προϋπολογισμό 12 εκατ. τουρκικές λίρες (4,3 εκατ. ευρώ) και περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο για το 2015-2016, διευκρινίζει το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.


Η ανάπλαση του οθωμανικού στρατώνα που βρίσκεται στην πλατεία του διάσημου πλέον πάρκου Γκεζί στάθηκε η αφορμή για το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την άνοδό της στην εξουσία το 2002.

Την 31η Μαΐου 2013 η βίαιη καταστολή της διαδήλωσης οικολόγων, εχθρικών στην ανάπλαση του πάρκου, είχε πυροδοτήσει ένα τεράστιο κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. 

Επί τρεις εβδομάδες περίπου 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι είχαν βγει στους δρόμους. Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 8.000 τραυματίστηκαν, ενώ χιλιάδες ήταν οι συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Για να αποκλιμακώσει την ένταση, ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί ότι θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για το σχέδιο αυτό, το οποίο ούτως ή άλλως ανεστάλη από την τουρκική Δικαιοσύνη.

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης δεσμεύθηκε την Τετάρτη να ρωτήσει τη γνώμη των κατοίκων της πόλης για το σχέδιο, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό.

«Το σχέδιο θα ακυρωθεί εάν η Δικαιοσύνη αποφασίσει κατά της ανάπλασης [της πλατείας Ταξίμ]», επισημαίνει σε ανακοίνωση. «Και ακόμη κι αν η Δικαιοσύνη αποφασίσει υπέρ της ανάπλασης, θα διενεργηθεί δημοψήφισμα» προστίθεται.

Πάντως στο έγγραφο αυτό δεν διευκρινίζεται η τύχη του πάρκου Γκεζί.  in.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: