Σάββατο, Νοεμβρίου 22, 2014

«ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΗΡΑΚΛΗ ΚΩΣΤΑΡΗ»

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΗΡΑΚΛΗ ΚΩΣΤΑΡΗ

          Ο Ηρακλής Κωστάρης, από χθες βράδυ, μετά από αίτημα γιατρού της φυλακής και τη γνωμάτευση γιατρών που τον επισκέφτηκαν και έκριναν την κατάστασή του ανησυχητική (ακολουθεί η γνωμάτευση), βρίσκεται στον Ευαγγελισμό.

          Οι συνθήκες «νοσηλείας», απαράδεκτες: σ’ ένα δωμάτιο-κελί 2χ2 με διαρκή ασφυκτική παρουσία αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής οι οποίοι δυσχεραίνουν την ιατρική παρακολούθηση και παρεμποδίζουν ακόμα και τη σύζυγό του να τον επισκεφτεί.


          Ήδη, στο Αττικό νοσοκομείο όπου κατ’ αρχήν εισήχθη, έγινε απόπειρα σίτισης την οποία απέτρεψε η επίμονη άρνησή του.

           Πρόκειται για βάρβαρη αντιμετώπιση απεργού πείνας, γεγονός που αναγκάζει τον Ηρακλή Κωστάρη, παρότι έχει επίγνωση ότι θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζωή του, να ζητήσει τη μεταγωγή του στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η τρομοκρατική συμπεριφορά απέναντι στον Ηρακλή Κωστάρη, η οποία είναι ενάντια σε κάθε ιατρική δεοντολογία, ώστε να σταματήσει η ψυχική και σωματική του επιβάρυνση και να του παρέχονται ανεμπόδιστα όλες οι απαραίτητες ιατρικές φροντίδες.  

          Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση του αυτονόητου δικαιώματος στις εκπαιδευτικές άδειες του Ηρακλή Κωστάρη (απεργός πείνας από 29/10-πλήρης αποχή από φαγητό από 4/11) και του Νίκου Ρωμανού (από 10/11).

Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας Ηρακλή Κωστάρη και Νίκο Ρωμανό

Πρωτοβουλία Αντίστασης και Αλληλεγγύης

22.11.2014

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ

21/11/2014

Εξέτασα σήμερα το απόγευμα, μαζί με τον οφθαλμίατρο Διευθυντή ΕΣΥ κ. Νικόλαο Μανιό, στο ιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού τον κρατούμενο Ηρακλή Κωστάρη, 48 ετών, που διάγει την 18η ημέρα απεργίας πείνας (πλήρης αποχή από το φαγητό από την 4η 11ου 2014).

Ο κ. Κωστάρης είναι εμφανώς καταβεβλημένος και εμφανίζει αδυναμία συγκέντρωσης και έντονο αίσθημα κόπωσης στην παραμικρή προσπάθεια. Έχει απωλέσει συνολικά 15 Kg που αντιστοιχούν στο 17.5 % του αρχικού του σωματικού βάρους. Έχει έντονα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (συνεχή ναυτία και αίσθημα παλινδρόμησης χολωδών υγρών που τον εμποδίζει να κοιμηθεί, επίμονη δυσκοιλιότητα), καθώς επίσης συχνά αισθάνεται ζάλη και αμαύρωση οράσεως κατά την έγερση στην όρθια θέση. Αναφέρει ξηροφθαλμία και ξηροστομία, παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να πίνει πάνω από δύο λίτρα νερό ημερησίως.  Στον εργαστηριακό έλεγχο που του έγινε σήμερα διαπιστώνεται σάκχαρο ορού 69 mg/dl (οριακή υπογλυκαιμία), οριακή μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων (συνολικός απόλυτος αριθμός 4100 κκχ με αντίστοιχη μείωση πολυμορφοπυρήνων και λεμφοκυττάρων – αιματολογική διαταραχή που παρατηρείται σε απεργούς πείνας και αντιστοιχεί σε επηρεασμένη ανοσία) ενώ στο ηλεκτροκαρδιογράφημα διαταραχές επαναπόλωσης.

Από την αντικειμενική εξέταση διαπιστώθηκε ωχρότητα, εμφανής απώλεια μυϊκού ιστού όπως συνάγεται από τη μέτρηση πάχους δερματικής πτυχής, ταχυκαρδία κατά την έγερση από καθεστηκυία σε ορθία θέση (καθιστός 92 σφύξεις ανά λεπτό, όρθιος 102 σφύξεις ανά λεπτό), επίχριστη γλώσσα, μικρή ομότιμη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Η βυθοσκόπηση που έγινε από τον κ. Μανιό ανέδειξε ήπιες ισχαιμικές αλλοιώσεις βυθού.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Κωστάρης έχει αυξημένο δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου λόγω συνυπάρχουσας δυσλιπιδαιμίας και υπερτάσεως, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι έχει δύο φορές στο παρελθόν προβεί σε πολυήμερες απεργίες πείνας. Το γεγονός ότι έχει απωλέσει πολύ πάνω από το 10% του αρχικού του σωματικού βάρους σημαίνει ότι βρίσκεται σε περίοδο αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάματα. Η ξηροφθαλμία και η αδυναμία συγκέντρωσης ενδέχεται να αντιστοιχούν σε ανεπάρκεια πολύτιμων ιχνοστοιχείων (βιταμίνη Α, σύμπλεγμα βιταμινών Β) που έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την ακεραιότητα του νευρικού του συστήματος. Η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα χρήζει περαιτέρω ελέγχου και, στον βαθμό που δεν προϋπήρχε, θα μπορούσε να σχετίζεται με την παρατεταμένη ασιτία.

Η συνολική κατάσταση του κρατουμένου απεργού πείνας κρίνεται ανησυχητική. Θεωρείται επισφαλής η παραμονή του εκτός νοσοκομείου με ευχέρεια παρακολούθησης από πολλές ιατρικές ειδικότητες (παθολογική, νευρολογική, καρδιολογική, ενδοκρινολογική), δεδομένου ότι όχι μόνον βρίσκεται σε περίοδο όπου μπορεί να εμφανιστούν αιφνίδια συμβάματα, αλλά και ότι εμφανίζει ανησυχητικές ενδείξεις από το καρδιαγγειακό, νευρικό, ενδοκρινικό και γαστρεντερικό σύστημα.

Είναι προφανές ότι η συνέχιση από μέρους του της αποχής από τη σίτιση θα οδηγήσει σε καταστροφικές για την σωματική του ακεραιότητα συνέπειες.

Όλγα Κοσμοπούλου, επιμελήτρια Α ΕΣΥ, Παθολόγος –Λοιμωξιολόγος

Μέλος ΕΓ ΟΕΝΓΕ, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά

  ΠΡΕΖΑ TV
22-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: