Τρίτη, Νοεμβρίου 25, 2014

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: 62 ΕΚΑΤ. ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Άκρως σοκαριστικά τα στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας, με 62 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη να έχουν πέσει θύματα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας. 
Τα αποτροπιαστικά συμπεράσματα της έρευνας που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA) για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Ισότητας Βάσω Κόλλια. 



Απροσδόκητη ποσοτικά και ποιοτικά εμφανίζεται η έκταση βίας κατά γυναικών, στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο.

Μία στις τρεις γυναίκες της Ευρώπης έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας, από την ηλικία των 15 και άνω. Αριθμητικά πρόκειται για 62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ.
Το 22% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από το σύντροφό τους.
Το 5% του συνόλου των γυναικών έχει πέσει θύμα βιασμού. Μία στις 10 γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας από μη συντρόφους ανέφεραν ότι στο πιο σοβαρό περιστατικό εμπλέκονταν περισσότεροι αυτουργοί.
Το 55% των γυναικών της Ευρώπης έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης. Το 32% των θυμάτων ανέφεραν ότι αυτουργός ήταν προϊστάμενος, συνάδελφος ή πελάτης.
Το 12% των γυναικών είχαν εμπειρίες σεξουαλικής βίας κατά την παιδική ηλικία, οι μισές εκ των οποίων προέρχονταν από άνδρες που δεν γνώριζαν.
Το 18% των γυναικών έχουν πέσει θύματα επίμονης παρακολούθησης stalking) από την ηλικία των 15 ετών και άνω και 5% κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν της συνέντευξης. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε 9 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ.
Το 21% των γυναικών που έχουν πέσει θύματα επίμονης παρακολούθησης ανέφεραν ότι διήρκεσε πάνω από 2 χρόνια.
Το 20% των νεαρών γυναικών (18-29 ετών) έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής παρενόχλησης.
το 11% των γυναικών έχουν δεχθεί ανάρμοστες προτάσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα ή μηνύματα κινητού (SMS) σεξουαλικού περιεχομένου.
Το 67% των γυναικών δεν κατήγγειλε το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από σύντροφο στην αστυνομία ή άλλη οργάνωση.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου 40 συμβουλευτικών κέντρων και 21 ξενώνων φιλοξενίας, σχεδόν στο σύνολό τους σε λειτουργία, παρέχοντας υπηρεσίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γυναικείας κακοποίησης.
Διαρκής εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με εκδηλώσεις και ειδικές δράσεις με κεντρικό σύνθημα «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη».
Λειτουργία 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής SOS επί 365 ημέρες τον χρόνο σε ελληνική και αγγλική γλώσσα για παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε γυναίκες-θύματα κάθε μορφής βίας. Τα πρώτα 2,5 χρόνια λειτουργίας της, η Γραμμή δέχθηκε πάνω από 12.000 κλήσεις
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας Βάσω Κόλλια αναφέρθηκε σε αναγκαίες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
Κατάλληλη υποστήριξη και προστασία των θυμάτων σε όλη τη διαδικασία δίωξης των δραστών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των θυμάτων σε όλη την ποινική διαδικασία
Παροχή ειδικών θεραπευτικών προγραμμάτων προς τους δράστες των περιστατικών
Προσαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και των μηχανισμών επιβολής του νόμου των κρατών-μελών ώστε να αντιμετωπίζουν με συντονισμένο τρόπο την έμφυλη βία, αλλά και συμβολή στην καταπολέμηση των νέων μορφών έμφυλης βίας, π.χ. τη διαδικτυακή βία και την ψηφιακή παρενόχληση, την επίμονη παρακολούθηση και τον εκφοβισμό
Διασφάλιση πρόσβασης των θυμάτων βίας σε υπηρεσίες υγείας, στελεχωμένες με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό
Λήψη μέτρων πρόληψης μέσω καταπολέμησης αρνητικών στερεοτύπων που μπορούν να οδηγήσουν στην άσκηση έμφυλης βίας κατά γυναικών και κοριτσιών.
Επιμέλεια: Μαρίνα Κουτσούμπα 
 http://www.newsit.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: