Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014

ΚΟΥΡΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟ 2015 Η ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ! ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τι κι αν όλοι μιλούν για ανθρωπιστική κρίση στη φαρμακευτική περίθαλψη. Η κυβέρνηση κουρεύει και για το 2015 τη φαρμακευτική δαπάνη αφήνοντας την καθηλωμένη στα 2 δις ευρώ. 
Όπως άλλωστε προκύπτει και επισήμως πια από τον προϋπολογισμό, 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να μοιρασθούν αυτό το ποσό, το οποίο χρόνο με το χρόνο μειώνεται. 
Και μπορεί το υπουργείο Υγείας να υποστηρίζει πως το κονδύλι θα παραμείνει το ίδιο με το 2014, όμως στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ μειωμένο. 


Άλλωστε στα 2 δις ευρώ που θα διατεθούν περιλαμβάνονται τόσο τα φάρμακα για τους ανασφαλίστους που πλέον εκτιμώνται στα 100 εκατ. ευρώ αλλά και τα εμβόλια. 
Στην ουσία η καθαρή φαρμακευτική δαπάνη θα είναι κοντά στο 1,8 δις ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερη. 

Δεν είναι τυχαίο πως οι επίσημοι φορείς του φαρμάκου, τόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) όσο και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ζητούν να αυξηθεί το ποσό πάση θυσία. 

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κώστας Φρουζής μιλώντας σε ζωντανή συνέντευξη στο iatropedia.gr δήλωσε πως η δαπάνη πρέπει να αυξηθεί ώστε να μην επιβαρύνεται οι τσέπες των ασθενών οι οποίες ήδη έχουν πληγεί λόγω της δραματικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων από την πλευρά του έχει επισημάνει πως η δαπάνη για τα φάρμακα θα πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 2,060 δις ευρώ συν 70 εκατ. για την επιβάρυνση του «ένα ευρώ ανά συνταγή» που εφαρμόζεται μέσω των φαρμακείων και συν 100 εκατ. που προβλέπονται για τα φάρμακα των ανασφάλιστων.  

Ωστόσο η κυβέρνηση ευελπιστεί πως αν τελικά η φαρμακευτική δαπάνη φθάσει στα επίπεδα του 2013 δηλαδή στα 2,371 δις ευρώ, θα κατορθώσει να «φέρει στα ίσα» το ποσό με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και τις επιστροφές από τις φαρμακευτικές εταιρείας τα γνωστά clawback και rebate.  
http://www.iatropedia.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
24-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: