Παρασκευή, Οκτωβρίου 31, 2014

ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MARE NOSTRUM ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ|ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΕΑ ΠΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ

Τερματίζεται εν μέσω εντάσεων ανθρωπιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων οργανώσεων η επιχείρηση του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού Mare Nostrum, η οποία συνέβαλε στη διάσωση περισσότερων από 100.000 μεταναστών σε ένα χρόνο δράσης. Η σκυτάλη περνά στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Τρίτων» που εγκαινιάζεται το Σάββατο έχοντας εντούτοις μικρότερο προϋπολογισμό και πεδίο δράσης.


«Η Mare Nostrum σταματά» δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο την Παρασκευή στους δημοσιογράφους.

«Η Ιταλία έχει κάνει το καθήκον της» υπογράμμισε ο Αλφάνο, διευκρινίζοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου 114 εκατομμύρια ευρώ από την αρχή της χρονιάς για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 μετά τα δύο ναυάγια που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 400 μεταναστών κοντά στο νησί Λαμπεντούζα και τη Μάλτα.

Η Mare Nostrum σταματά, όμως οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν σύμφωνα «με το δίκαιο της θάλασσας» διευκρίνισε ο Αλφάνο. Και «το δίκαιο της θάλασσας ορίζει ότι όταν κληθείς σε περίπτωση κινδύνου, πρέπει να επέμβεις» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Ιταλία «δεν θα γυρίσει την πλάτη» στους ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα, τόνισε από την πλευρά της η ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις -περιλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας και των Γιατρών χωρίς Σύνορα- ζήτησαν από τις ιταλικές Αρχές να μην υλοποιήσουν την απόφαση για τον τερματισμό της αποστολής της Mare Nostrum.

«Οι οργανώσεις μας ανησυχούν σοβαρά για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής, διότι η επιχείρηση Τρίτων δεν θα έχει εντολή να διεξάγει αποστολές αναζήτησης και διάσωσης στη Μεσόγειο, αλλά να περιπολεί τα θαλάσσια σύνορα και θα αποτελεί μερική λύση στο πρόβλημα» αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση το ευρωπαϊκό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει ότι η επιχείρηση Τρίτων «θα επικεντρωθεί στην περιπολία των ακτογραμμών και την εξέταση των αιτούντων άσυλο μόλις αυτοί φτάσουν στη στεριά» αντί να επεμβαίνει ενεργά όταν υπάρχουν πλοιάρια σε κίνδυνο, όπως έκανε έως τώρα η Mare Nostrum.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι ο μηνιαίος προϋπολογισμός της επιχείρησης Τρίτων, κάτω από 3 εκατομμύρια ευρώ, είναι λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού της Mare Nostrum, ενώ εκτιμά ότι η επιχείρηση δεν πρόκειται «να φτάνει ως τα διεθνή ύδατα όπου τόσοι πολλοί πεθαίνουν, αλλά θα επικεντρώνεται πιο κοντά στις ευρωπαϊκές ακτές».   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: