Δευτέρα, Οκτωβρίου 20, 2014

ΕΕ: H ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΈΜΠΟΛΑ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ

Η παροχή βοήθειας στις αφρικανικές χώρες που μαστίζονται από τον ιό του Εμπολα θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες των ΥΠΕΞ των «28» στο Λουξεμβούργο. Οι υπουργοί αναμένεται να εγγυηθούν στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις τον άμεσο επαναπατρισμό τους σε περίπτωση προσβολής τους από τον ιό.Με περισσότερους από 4.500 νεκρούς, η επιδημία αποτελεί την «πιο επιτακτική κρίση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης. 


Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, τάχθηκε υπέρ της σύστασης μιας πλατφόρμας πολιτών που θα επιτρέπει την προώθηση της βοήθειας, την εκπαίδευση εθελοντών και τη συγκρότηση ομάδων ιατρών-εμπειρογνωμόνων.

Η ΕΕ έχει υποσχεθεί να αποδεσμεύσει περί τα 500 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τις πλέον πληγείσες χώρες -Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα- εκ των οποίων 180 εκατομμύρια δίδονται από την Επιτροπή. 

Ανεπαρκής η προσπάθεια, κατά τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος ζητεί η βοήθεια θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ. Η Ολλανδία και η Γερμανία ζητούν επίσης μεγαλύτερη στήριξη στις διεθνείς προσπάθειες.

Οι ΜΚΟ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενών και ζητούν επιμόνως τη δημιουργία ενός συστήματος έκτακτης ιατρικής διακομιδής και επαναπατρισμού των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε περίπτωση λοίμωξής τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ χρειάζονται 10.000 νοσοκομειακές κλίνες για την ιατρική περίθαλψη ασθενών με Εμπολα στην Αφρική.

«Για να εξασφαλιστεί η διαχείριση αυτών των 10.000 κλινών, χρειάζεται πολύ μεγάλο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Πρέπει να δοθούν εγγυήσεις στα μέλη του προσωπικού αυτού ότι θα υπάρχει σύστημα που θα εξασφαλίζει την άμεση διακομιδή τους σε περίπτωση που ασθενήσουν. Είναι μια μείζονα πρόκληση για να εξαλειφθεί η εξέλιξη της νόσου επί του πεδίου» δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα μικτό σύστημα επαναπατρισμού, ταυτόχρονα με ιδιωτικά αεροσκάφη εξειδικευμένης αμερικανικής εταιρίας τα οποία έχει ναυλώσει η Επιτροπή και με αεροπλάνα της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας.

Δεν τίθεται ωστόσο θέμα να σταλούν υπό την αιγίδα της ΕΕ στρατιώτες στις πληγείσες χώρες, όπως ζήτησε η ΜΚΟ Oxfam.

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν 3.000 στρατιώτες στη Λιβερία, η Βρετανία 750 στρατιώτες στη Σιέρα Λεόνε. Η Γαλλία κατασκευάζει στην πρώην αποικία της, τη Γουινέα, κέντρο θεραπείας σε τροπικό δάσος.

Η Γαλλία και το Βέλγιο είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη που έχουν κατευθείαν πτήσεις με τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. 

Το Βέλγιο αρχίζει προληπτικά να υποβάλει σε θερμομέτρηση τους ταξιδιώτες που φθάνουν στις Βρυξέλλες από τις πληγείσες από τον θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό χώρες, μετά την προειδοποίηση των εργαζομένων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Περί τους 1.000 ταξιδιώτες την εβδομάδα φθάνουν από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, με το 80% αυτών να συνεχίζει προς άλλους προορισμούς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga. 

Στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τσεχίας, πραγματοποιείται επίσης εξέταση για πυρετό στους ταξιδιώτες από τις πληγείσες χώρες.

Παράλληλα στις ΗΠΑ, η καραντίνα των 21 ημερών που επιβλήθηκε στην οικογένεια του Τόμας Ερικ Ντάνκαν, του Λιβεριανού που πέθανε στις 8 Οκτωβρίου από επιπλοκές του Εμπολα στο Ντάλας, αναμένεται να τερματιστεί τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η σύντροφός του μέσω Twitter. 

IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: