Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014

ΝΑΤΟ: ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΡΩΣΙΚΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών πάνω από τον Ατλαντικό και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και μαχητικών πάνω από τη Βαλτική, σε μία περίοδο έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.


Η Συμμαχία ανακοίνωσε έχει επέμβει κατ' επανάληψη τις δύο τελευταίες ημέρες αφού παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέσα σε διάστημα 24 ωρών αεροσκάφη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απογειώθηκαν από τέσσερα διαφορετικά σημεία για αποστολές αναχαίτισης τεσσάρων σμηνών ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών που «έκαναν ασκήσεις» στον εναέριο χώρο της Βαλτικής, της Βόρειας Θάλασσας και της Μαύρης Θάλασσας.

Εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε ότι τα αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι αυτός ο αριθμός εξορμήσεων θεωρείται σπάνιος τα τελευταία χρόνια.

Στο πιο σοβαρό περιστατικό, τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-95 πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα της Νορβηγίας τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, συνοδευόμενα από τέσσερα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.

Νορβηγικά F-16 διέλυσαν τον σχηματισμό. Έξι από τα αεροπλάνα επέστρεψαν στη Ρωσία, ενώ δύο Tu-95 πέταξαν πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, όπου τα αναχαίτισαν βρετανικά μαχητικά Typhoon. Πορτογαλικά F16 τα εντόπισαν στον Ατλαντικό πριν τα ρωσικά αεροσκάφη επιστρέψουν στη Ρωσία.

Εκπρόσωπος του νορβηγικού στρατού είπε: «Βλέπουμε ρωσικά αεροσκάφη κοντά στον εναέριο χώρο μας σε σταθερή βάση, αλλά αυτό που ήταν ασυνήθιστο ήταν ο μεγάλος αριθμός αεροσκαφών και το γεγονός ότι έφτασε νοτιότερα από ότι βλέπουμε συνήθως».

Σε ένα δεύτερο περιστατικό, δύο Tu-95, συνοδευόμενα από δύο μαχητικά, εντοπίστηκαν από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ υπό παρακολούθηση βρίσκονταν την Τρίτη και την Τετάρτη πτήσεις ρωσικών μαχητικών πάνω από τη Βαλτική.

Το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών μέσα στο 2014, τρεις φορές περισσότερες από ότι το 2013.

Πριν από λίγες ημέρες, το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει ότι ρωσικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο αναχαιτίστηκε από μαχητικά του ΝΑΤΟ πάνω από τη Θάλασσα της Βαλτικής. IN.GR


ΠΡΕΖΑ TV
30-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: