Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΕΕ ΚΑΙ ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν καταδίκασε την Τετάρτη την πρόθεση των φιλορώσων αυτονομιστών να διεξαγάγουν εκλογές το Σαββατοκύριακο στην ανατολική Ουκρανία, ενώ έκρινε ότι η εκλογική αυτή διαδικασία αντίκειται στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει η Ρωσία και οι αυτονομιστές.


Οι εκλογές της 2ας Νοεμβρίου «θα υπονομεύσουν τις συμφωνίες του Μινσκ, που πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα στην ολότητά τους» υπογράμμισε ο Μπαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του.

Ο Μπαν Γκι Μουν «κατήγγειλε τη διεξαγωγή, όπως έχουν προγραμματίσει οι ένοπλες οργανώσεις των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, των δικών τους "εκλογών" τη 2α Νοεμβρίου κατά παράβαση του Συντάγματος και της εθνικής νομοθεσίας» της Ουκρανίας.

Οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία αποφάσισαν να διεξάγουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στις δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδίκασε» την πρόθεση της Ρωσίας να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών .
«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις του υπουργού» Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ «σχετικά με την αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας των εκλογών» στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, επισήμανε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος Τύπου της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Η ΕΕ υπενθύμισε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, τις οποίες συνυπέγραψαν αντιπρόσωποι της Ρωσίας και των δύο αυτοανακηρυγμένων Δημοκρατιών «προβλέπουν τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών [...] σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία».

«Η διεξαγωγή "προεδρικών και βουλευτικών εκλογών" όπως τις οργάνωσαν οι αρχές στις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες αντίκειται στο γράμμα και το πνεύμα των συμφωνιών του Μινσκ και στις προόδους που έχουν επιτευχθεί με στόχο την αναζήτηση μιας διαρκούς πολιτικής λύσης» προσέθεσε η διπλωματική υπηρεσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει ότι δεν «θα αναγνωρίσει» τις εκλογές αυτές και καλεί τη Ρωσία να «χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί προκειμένου να ανοίξει ένα δρόμο για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία».  IN.GR


ΠΡΕΖΑ TV
30-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: