Κυριακή, Οκτωβρίου 19, 2014

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΑΝ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ...ΑΛΛΙΩΣ...ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ;)

Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την Ελλάδα μέχρι να βγει στις αγορές υπό τον όρο, όμως, της πιστής τήρησης του τρέχοντος προγράμματος και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, διαμηνύει το Βερολίνο, ενισχύοντας, αλλά και αποσαφηνίζοντας, το μήνυμα στήριξης της Κομισιόν. 

Αξιοσημείωτη η πρόοδος της Ελλάδας, επαναλαμβάνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ για την «επόμενη ημέρα» μετά το τέλος του προγράμματος και για τη διευθέτηση του χρέους παραπέμπει στις αποφάσεις που θα ληφθούν έως το τέλος του έτους και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.


«Η Γερμανία ταυτίζεται με την πρόθεση της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα έως ότου η χώρα επιστρέψει στις χρηματαγορές», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι σημαντικό για την εμπιστοσύνη των αγορών είναι «η συνέχεια του μεταρρυθμιστικού έργου και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων».

Η Μ.Κοτέ αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει κάνει αναφορικά με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων «αξιοσημείωτη πρόοδο», η οποία αντικατοπτρίζεται σε «βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες».

Μετά το τέλος της αξιολόγησης οι αποφάσεις

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα απ' ό,τι προβλέπεται στις χρηματαγορές η κυρία Κοτέ ανέφερε ότι πράγματι στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσει η Ελλάδα την ικανότητα να καλύπτει τις δανειακές τις ανάγκες από τις χρηματαγορές.

Τώρα ως προς την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα, η εκπρόσωπους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε απλώς να πει ότι μέσα στο Δεκέμβριο και αφότου η τρόικα συντάξει το τελικό της πόρισμα για το τρέχον πρόγραμμα, η Ευρωζώνη θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Σε σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου η εκπρόσωπος της καγκελαρίας σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς είχε ενημερώσει την Άγκελα Μέρκελ για τις προθέσεις του περί πρόωρης εξόδου στις αγορές στην τελευταία συνάντησή τους στο Βερολίνο. Από εκείνο το χρονικό σημείο όμως -όπως είπε- δεν έχουν υπάρξει μεταξύ τους επαφές παρά μόνο συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών των δυο χωρών.

Η Ευρώπη στηρίζει, η Ελλάδα αναδιπλώνεται

Οι δηλώσεις εκ μέρους του Βερολίνου έρχονται μία ημέρα μετά τη δήλωση στήριξης από την Κομισιόν, που δεσμεύθηκε για στήριξη της Ελλάδας και μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και το «δώρο» της ΕΚΤ που επί της ουσίας αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών. 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ.Κατάινεν, ήταν σαφής ««Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιονδήποτε αναγκαίο τρόπο για να διασφαλίσει λογικές χρηματοδοτικές συνθήκες για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για να δρομολογηθεί η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές»

» Θα εργαστούμε για να διασφαλίζουμε την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα και μετά από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος». 

Καθησυχαστική για τις αγορές σε σχέση με την Ελλάδα ήταν και η δήλωση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που δείχνοντας ουσιαστικά ποια λύση θα ακολουθηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας μίλησε για πρόγραμμα προληπτικής πίστωσης, επιλογή που -όπως τόνισε- στηρίζουν πολλοί στην ευρωζώνη.

Η «επίθεση στήριξης» από την Ευρώπη συνοδεύεται από αναδίπλωση της Ελλάδας. Η κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους σχετικά με την απόφαση για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα, μετά την αντίδραση των αγορών, με τις αναλύσεις διεθνών οίκων και οργανισμών να εξηγούν ότι πρόωρη έξοδος από το πρόγραμμα θα αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με την Ελλάδα, και τους αναλυτές να τονίζουν ότι «δεν είναι λογική» κίνηση.

Πλέον η κυβέρνηση δίνει έμφαση στο ότι αυτό θα γίνει συντεταγμένα, προσεκτικά, χωρίς μονομερείς ενέργειες και σε πλήρη συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους. Αρκετά κυβερνητικά στελέχη άρχισαν δε από χθες (Πέμπτη) να μιλούν πιο ανοιχτά πλέον για πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Ευρώπη.

Η διαβεβαίωση, όμως, ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί ήρθε σήμερα, Παρασκευή, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που δήλωσε από το Μιλάνο ότι «μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές» αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων.

Στην επιχείρηση «ηρεμήστε τις αγορές» συμβάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ με προσεκτικές δηλώσεις σχετικά με τις ενέργειες του εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι αγορές και οι αντιδράσεις τους αναδεικνύονται για άλλη μια φορά στον απόλυτο διαμορφωτή των εξελίξεων σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Δεύτερη παρατήρηση είναι ότι τα αντανακλαστικά της Κομισιόν έχουν γίνει πολύ πιο γρήγορα, ενδεικτικό και του φόβους της ότι η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει πολύ εύθραυστη για να αντέξει νέο χτύπημα των αγορών, με ένα νέο γύρο κρίσης να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Α.Τ   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
19-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: