Παρασκευή, Οκτωβρίου 31, 2014

ΜΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ

Πειθαρχικά και ποινικά θα διωχθούν οι φοιτητές που διέκοψαν το πρωί της Πέμπτης τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Θεόδωρος Φορτσάκης μιλώντας στο Βήμα.

Συζήτηση με αντικείμενο την αντίσταση και τον αγώνα απέναντι στην επίδειξη αυταρχισμού των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ "που αντιμετωπίζει φοιτητές και εργαζόμενους σαν εσωτερικό εχθρό που διαταράσσει την κατά τα λοιπά ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, διοργανώνει το μεσημέρι ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. 


_________


«Όποιος διαπράττει ένα αδίκημα, πρέπει στην συνέχεια να λογοδοτήσει γι' αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να διερευνηθεί αν διαπράχθηκαν τα αδικήματα της παραβίασης ασύλου και παράνομης παρακράτησης ατόμων» προσθέτει. 

«Κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει, επειδή δεν θα το ανεχτώ να ξαναγίνει. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε το Πανεπιστήμιο να κυβερνηθεί έτσι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

«Ποτέ δεν είπα σε φοιτητή ότι δεν θα τον ακούσω και μάλιστα είχαμε φροντίσει, ώστε να ακουστούν εν ηρεμία τα αιτήματά τους, γιατί σε πολλά μπορεί να έχουν δίκιο, κανείς δεν το αρνείται αυτό. Αντί να έρθουν όμως το μεσημέρι και να συζητήσουμε ήρεμα όπως είχαμε αποφασίσει, προτίμησαν να μπουν στην αίθουσα το πρωί, να μη μας αφήσουν να συνεδριάσουμε και να μη μας αφήσουν και να βγούμε από την αίθουσα κλείνοντας τις πόρτες» ανέφερε ακόμη ο κ. Φορτσάκης.

«Είμαι υποχρεωμένος να λειτουργήσω τη Σύγκλητο κανονικά, αλλιώς υπό το κράτος της σύγχυσης και του φόβου των μελών της από τέτοια περιστατικά, οι αποφάσεις της θα ήταν παράνομες» λέει ο κ. Φορτσάκης, για να συμπληρώσει ότι «όσοι αναμίχθηκαν σε αυτά τα επεισόδια θα κληθούν να λογοδοτήσουν»

__________

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

Συνέχεια στο τεταμένο κλίμα που υπάρχει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δίνει ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, στην οποία, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για «φοιτητές-δεσμοφύλακες». Όπως αναφέρεται , οι πρυτανικές αρχές «δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες». Συμπληρώνουν πως «επιδεικνύοντας ψύχραιμη σωφροσύνη, οι πρυτανικές αρχές απέφυγαν στην παρούσα φάση να ζητήσουν την επέμβαση της Αστυνομίας στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ έχει ως εξής:

«Σήμερα το πρωί επρόκειτο να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών (9 π.μ.) μετά από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας ορισμού και εκλογής εκπροσώπων διαφόρων εκεί εκπροσωπούμενων κατηγοριών εργαζομένων και φοιτητών σύμφωνα με τον Νόμο. Οι Πρυτανικές Αρχές διαπιστώνοντας δυστυχώς ότι για μια ακόμη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι δεν έχουν προχωρήσει στην προβλεπόμενη από τον Νόμο εκλογή εκπροσώπησής τους στη Σύγκλητο, κάλεσαν από τη Δευτέρα, 27/10, όλους τους φοιτητικούς Συλλόγους του Ε.Κ.Π.Α. να ορίσουν έως δύο εκπροσώπους τους κατά Σύλλογο και συνολικά έως δεκαπέντε, οι οποίοι θα ενημέρωναν τους Συγκλητικούς και θα είχαν διάλογο μαζί τους για όλα τα φοιτητικά θέματα κατά την ημέρα της συνεδρίασης της Συγκλήτου. Ο διάλογος αυτός θα πραγματοποιούνταν σε συγκεκριμένη ώρα (12.30 μ.μ. και εξής), εκτός της επίσημης διαδικασίας, έτσι ώστε να μην τίθενται ζητήματα ακυρότητας ως προς τη σύνθεση του Οργάνου, αλλά και να παραμένει η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου με τους Συγκλητικούς.

»Δυστυχώς, ομάδα φοιτητών, γνωστότατων πλέον απόψεων και συνθηματολογίας, εισήλθε στον χώρο συνεδρίασης της Συγκλήτου χωρίς άδεια και απαίτησε να συνεδριάσει η Σύγκλητος με την δική της παρουσία και συμμετοχή στην κανονική συζήτηση των θεμάτων. Ο Πρύτανης, όπως όφειλε, ζήτησε από τους φοιτητές να αποχωρήσουν και να σεβασθούν τον Νόμο και τη διαδικασία, που καθορίζει την επιλογή εκπροσώπων και τη διεξαγωγή διαλόγου. Οι φοιτητές επέμειναν με υβριστικό τρόπο και συμπεριφορά στο παράνομο αίτημά τους και ο Πρύτανης αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση της Συγκλήτου λίγο μετά την έναρξή της. Τότε η ομάδα των φοιτητών απέκλεισε όλες τις εξόδους και επέβαλε διά της βίας την παραμονή των μελών της Συγκλήτου στην αίθουσα, επιμένοντας να συνεδριάσει το συλλογικό Σώμα και να αποδεχθεί την αλλοίωση της σύνθεσής του με την παράνομη παρουσία τους!

»Επακολούθησαν επανειλημμένες προκλήσεις από τους φοιτητές-δεσμοφύλακες της Συγκλήτου, ακόμη και απειλές άσκησης βίας εκ μέρους τους στις απόπειρες εξόδου από την αίθουσα. Μετά από περίπου μία ώρα κατακράτησης των Συγκλητικών από τους φοιτητές, διακόπηκε τελικά ο περιορισμός των Συγκλητικών και οι εισβάλοντες φοιτητές αποχώρησαν. Επιδεικνύοντας ψύχραιμη σωφροσύνη, οι Πρυτανικές Αρχές απέφυγαν στην παρούσα φάση να ζητήσουν την επέμβαση της Αστυνομίας στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου.

»Τις σημερινές ενέργειες και το επίπεδο υπευθυνότητας αυτής της μικρής -σε σχέση με το φοιτητικό σύνολο- ομάδας εμπλεκόμενων φοιτητών τα αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Ωστόσο, επειδή η βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και της ελληνικής κοινωνίας, απαιτούν τη λειτουργία ενός ανοικτού στις ιδέες και δημοκρατικού Δημόσιου Πανεπιστημίου με σεβασμό στο Σύνταγμα και απαρέγκλιτη τήρηση των Νόμων, οι Πρυτανικές Αρχές δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, και το Ε.Κ.Π.Α., πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως θεσμοί και λειτουργίες, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Οι ουραγοί μιας μακροχρόνιας αντίδρασης στην ανανέωση και προσφορά του Πανεπιστημίου στον τόπο δεν πρέπει να αφεθούν να επιβληθούν. Η διακοπείσα συνεδρίαση της Συγκλήτου θα επαναληφθεί το Σάββατο σε ακριβέστερο χρόνο και τόπο που θα καθορισθεί με νεότερη ανακοίνωση».

Στήριξη Λοβέρδου

Θέση στα όσα διαμείφθηκαν σήμερα στο ΕΚΠΑ πήρε και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προσφέροντας για ακόμη μία φορά τη στήριξή του στις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος:

«Μια θέση έχει η Πολιτεία. Μια πεντακάθαρη, σαφή και συγκεκριμένη θέση. Τον στηρίζουμε (τον πρύτανη Θ.Φορτσάκη), γιατί πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτή η ιστορία της αντιμετώπισης του δημόσιου χώρου, γιατί το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος (…) Κανένας, μα κανένας και καμία, μα καμία δεν έχει δικαίωμα να διαλύει Συγκλήτους, να μπαίνουν μπουλούκια μέσα στους χώρους συνεδρίασης και να διαλύουν τις συνεδριάσεις των οργάνων, να αναστέλλουν τη λειτουργία, τη διοικητική και την εκπαιδευτική του πανεπιστημίου». 

___________

Το ΜΑΣ για τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ

«Μια μικρή ομάδα μελών των παρατάξεων ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ, έξω και πέρα από τις αποφάσεις των συλλόγων, έστησε ένα σκηνικό για τις κάμερες που τελικά εξυπηρετεί άλλους σκοπούς» 

LEFT.GR

ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: