Κυριακή, Οκτωβρίου 19, 2014

ΖΟΖΕ ΜΠΑΡΟΖΟ: «ΜΗΔΕΝΙΚΗ» Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΕΕ

Την προειδοποίηση ότι η επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου διεθνώς θα είναι περιορισμένη έως και μηδενική εάν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει στην κυβέρνηση των Τόρις ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. 

«Η Βρετανία είναι πιο ισχυρή εντός της ΕΕ» τονίζει ο Μπαρόζο λίγο πριν παραδώσει και επίσημα τα ηνία στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ενόσω ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλά για «μία και τελευταία προσπάθεια» επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης με την ΕΕ πριν στήσει κάλπες για δημοψήφισμα έως το 2017 -εφόσον εξασφαλίσει την επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του 2015.


Μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC, ο Ζοζέ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η Βρετανία δεν θα μπορεί να διαπραγματευτεί μόνη της επί ίσοις όροις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ΗΠΑ.

Και ταυτόχρονα διαμηνύει ότι η ελεύθερη μετακίνηση των ατόμων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί «θεμελιώδη» αρχή, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει.

Ο περιορισμός της μετανάστευσης αποτελεί σημείο-κλειδί στην ατζέντα θεμάτων που θέλει να θέσει προς επαναδιαπραγμάτευση με την Ένωση ο Ντέιβιν Κάμερον εν όψει του δημοψηφίσματος εξόδου ή παραμονής στην ΕΕ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός διαμηνύει ότι «δεν θα δεχτεί όχι για απάντηση» και «θα εξασφαλίσει ό,τι χρειάζεται η Βρετανία» στο ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε από τη συχνότητα του BBC πως πιστεύει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να παραμείνει η χώρα του εντός της Ένωσης.

«Η Βρετανία είναι ισχυρότερη εντός ΕΕ» υπογράμμισε «δείχνοντας» την κρίση της επιδημίας του Έμπολα ως ένα πεδίο, στο οποίο η Βρετανία δεν θα είχε το ίδιο επίπεδο επιρροής εάν βρισκόταν εκτός ΕΕ. 

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε σε όλους μας για τον Έμπολα. [...] Ποια θα ήταν η επιρροή του πρωθυπουργού της Βρετανίας εάν δεν ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η επιρροή του θα ήταν μηδενική» τόνισε.    in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
19-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: