Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 15, 2014

WWF: ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ, ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Για κατεδάφιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με την προώθηση μεγάλων επενδύσεων και της δόμησης εις βάρος του περιβάλλοντος και των ντόπιων πληθυσμών, κάνει λόγο η WWF Ελλάς στην 10η ετήσια έκθεση περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η οποία καλύπτει την περίοδο Ιούλιος 2013- Ιούνιος 2014.

«Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ακόμα και σε περιοχές που διέπονται από προστατευτικά καθεστώτα, όπως στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά, ή η προώθηση τουριστικών μονάδων σε περιοχές σαν την Κυπαρισσία, χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα- καρέτα, χαρακτηρίζουν το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης», επισήμανε η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής για το περιβάλλον στη WWF, μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Η δασική, χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία υπέστησαν τα σημαντικότερα πλήγματα μετά την ψήφιση του πρώτου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου το 2011, τόνισε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της WWF Ελλάς.

Αναφέρθηκε επίσης στην υποβάθμιση της επιθεώρησης περιβάλλοντος με την κατάργηση της ειδικής υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την αποψίλωση της περιβαλλοντικής διοίκησης, των δασαρχείων και άλλων καίριων θέσεων.

Επιπλέον, η «ανασφάλεια δικαίου», μέσα από καταιγισμό φωτογραφικών διατάξεων σε άσχετα νομοσχέδια για νομιμοποίηση παρανομιών και διευκόλυνση συγκεκριμένων επενδύσεων, αποτελεί μια ακόμα διαπίστωση της έκθεσης, είπε.

«Από την άλλη, αν κάποιος προσπαθήσει να στήσει μια περιβαλλοντικά φιλική και νόμιμη επένδυση, είναι σχεδόν αδύνατο με τους ασαφείς και δαιδαλώδεις κανονισμούς» συμπλήρωσε.

Υπήρξαν πάντως και θετικές εξελίξεις στα χρόνια που πέρασαν από την πρώτη έκθεση της οργάνωσης. Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στην προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα, που αν και παραμένει περισσότερο «διακοσμητική», είναι μια αρχή, ανέφερε η κ. Νάντσου.

Καταγράφεται επίσης η «ιστορικής σημασίας» απόφαση 24/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μη εκτροπή του Αχελώου.

Την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε επίσης η κοινωνική εγρήγορση και κινητοποίηση, όπως για παράδειγμα με τη μαζική διαμαρτυρία για τις πυρκαγιές του 2007, τις αντιδράσεις στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και τις επικρίσεις για τα νομοσχέδια σχετικά με τον αιγιαλό και τα δάση.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ακόμα πως, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης αγνοήθηκε η ευκαιρία για κριτική αξιολόγηση των πραγματικών αιτιών της οικονομικής κατάρρευσης και του αναπτυξιακού μοντέλου που οδήγησε τη χώρα στην ύφεση. Αντ’ αυτού επιβλήθηκε μαζικά ένα καταστροφικό αναπτυξιακό μοντέλο, με πρόσχημα την κρίση, χωρίς καμία προφανή κοινωνική συναίνεση.

«Στην Ελλάδα της κρίσης ωριμάζει ένα νέο αναπτυξιακό όραμα από παλιό υλικό και δίχως μέλλον: η χώρα ως απεριόριστος υποδοχέας νέων οικοδομών και εντατικών χρήσεων. Κι όμως, υπάρχει ένας άλλος δρόμος, αυτός της ουσιαστικής και βιώσιμης ανάπτυξης, με όρθια την κοινωνία και το φυσικό μας κεφάλαιο» δήλωσε ο κ. Καραβέλλας.   in.gr 


ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: