Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 01, 2014

SPIEGEL: ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Νέος πονοκέφαλος για την Άγκυρα από τον φάκελο Σνόουντεν: Σύμφωνα με το Spiegel, δεν ήταν μόνο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες που είχαν βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία. Η αμερικανική NSA όπως και η βρετανική GCHQ είχαν την Τουρκία ψηλά στις λίστα των «χωρών στόχων», την ίδια ώρα μάλιστα που συνεργάζονταν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για παρακολουθήσεις του PKK.

Αντιδρά η Άγκυρα, καλώντας τον αμερικανό πρέσβη για εξηγήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μπουλέντ Αρίντς ανέφερε ότι εκλήθη ο αμερικανός επιτετραμμένος, αυτήν την στιγμή ο πιο υψηλόβαθμος διπλωματικός αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Τουρκία. 


Σύμφωνα με έγγραφα των οποίων γνώση επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, η Τουρκία ήταν στην κουρφαία ομάδα χωρών στόχων για παρακολουθήσεις. Οι αποκαλύψεις τυγχάνουν, φυσικά, εκτεταμένης αναφοράς στον τουρκικό τύπο.

Στα έγγραφα, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, στέλεχος της αμερικανικής NSA έφτασε το 2006 να υπερηφανεύεται ότι η υπηρεσία «είχε απόλυτη επιτυχία στην παρακολούθηση των υπολογιστών της τουρκικής ηγεσίας».

Ανάλογη ήταν και η «επιτυχία» στην παρακολούθηση των επικοινωνιών των τουρκικών διπλωματικών αποστολών στην Ουάσινγκτον και στον ΟΗΕ (στα κεντρικά της Νέας Υόρκης).

Όσον αφορά τη βρετανική πλευρά, το ενδιαφέρον του Λονδίνου «επικεντρωνόταν» σε ζητήματα ενέργειας. Στόχος ήδη από το 2008 ήταν ιδιαίτερα η πρόσβαση στις επικοινωνίες του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας (και συγκεκριμένα του τότε υπουργού Χιμλί Γκιουλέρ) αλλά και τριών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις αναφορές.

Το ντοσιέ εγγράφων το οποίο επικαλείται το περιοδικό επισημαίνει επίσης ότι η παράλληλη συνεργασία της NSA με τις τουρκικές υπηρεσίες ήταν στενή όσον αφορά την παρακολούθηση του κουρδικού PKK. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι παραδίδονταν πληροφορίες και δεδομένα στην Άγκυρα που «συνέβαλαν στην εξόντωση ή τον εντοπισμό ηγετικών στελεχών του κινήματος».

Η συνεργασία ήταν τόσο στενή που υπήρξαν περίοδοι που παραδίδονταν κάθε έξι ώρες στοιχεία για τη θέση των κινητών τηλεφώνων ηγετικών στελεχών του PKK -και σε περιόδους στρατιωτικών επιχειρήσεων, αναφέρεται, ακόμη και ανά ώρα.  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
1-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: