Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 01, 2014

H ΜΟΣΧΑ ΖΗΤΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ, ΤΟ ΚΙΕΒΟ ΜΙΛΑ ΓΙΑ «ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ»

Συμφωνία για άμεση εκεχειρία «άνευ όρων» στην ανατολική Ουκρανία ζητά η Μόσχα από το Κίεβο εν όψει των διαβουλεύσεων στο Μινσκ, την ώρα που κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση πως «δεν θέλει ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με τις ανατολικές επαρχίες». 

Αποκλείει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία ο ρώσος ΥΠΕΞ, την ώρα όμως που ο ουκρανός πρόεδρος μιλά για ανοικτή και άμεση ρωσική επίθεση στα ανατολικά. Τη Δευτέρα, η «Ομάδα Επαφών» για την Ουκρανία συνεδριάζει στο Μινσκ της Λευκορωσίας, με αντιπροσώπους της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης και συμμετοχή απεσταλμένων του ΟΑΣΕ. Το εάν θα πάρουν μέρος οι εκπρόσωποι των φιλορώσων ενόπλων είναι άγνωστο.


Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο τη Δευτέρα πως «δεν θέλει να προχωρήσει σε ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με τα ανατολικά της χώρας». Η θέση που παίρνει η Μόσχα από την αρχή της κρίσης είναι ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ανατολικών επαρχιών.

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων στο αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ.

Αργότερα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αποσύρθηκαν από το αεροδρόμιο, έχοντας λάβει σχετική εντολή.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματγιούτσιν, μεταξύ των δυνάμεων των φιλορώσων στο αεροδρόμιο βρίσκονταν και ρωσικά τεθωρακισμένα.

Λαβρόφ: «Μη ρεαλιστικός ο αφοπλισμός των φιλορώσων»

Παράλληλα, εν όψει των συνομιλιών στο Μινσκ, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι οι επαφές πρέπει «πάνω από όλα να επικεντρωθούν στη συμφωνία για άμεση εκεχειρία, χωρίς όρους».

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, συνέχισε, «πρέπει να φύγουν από θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν άμαχο πληθυσμό». Κατηγόρησε δε την ΕΕ και τις ΗΠΑ πως «προτιμούν να αγνοούν ότι το Κίεβο βάζει στο στόχαστρο αμάχους».

Ο Λαβρόφ είπε χαρακτηριστικά ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου «αντί για μη ρεαλιστικές απαιτήσεις να ρίξουν τα όπλα οι ομάδες ενόπλων και να επιτρέψουν την καταστροφή τους». «Αυτό σημαίνει στην ουσία το ειρηνευτικό σχέδιο του Ποροσένκο», είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης πως δεν θα υπάρξει ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες Κιέβου και Δύσης πως μέλη των ενόπλων δυνάμεών της υποστηρίζουν τους φιλορώσους ενόπλους.

Από την πλευρά του, το Κίεβο κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία για επέμβαση. Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε τη Δευτέρα πως «έχει εξαπολυθεί ανοικτή και άμεση επίθεση κατά της Ουκρανίας από γειτονικό κράτος».

«Αυτό έχει αλλάξει ριζικά την κατάσταση στις ζώνες συγκρούσεων», τόνισε μιλώντας σε στην στρατιωτική ακαδημία του Κιέβου.

Ο Ποροσένκο διαμήνυσε επίσης πως μετά την προέλαση των φιλορώσων στα ανατολικά, θα υπάρξουν «αλλαγές» σε υψηλές θέσεις στην στρατιωτική διοίκηση. 

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
1-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: