Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2014

"ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Άμεσος ο κίνδυνος βίαιης εκκένωσης του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, καθώς με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αύριο Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου θα γκρεμιστούν οι κατοικίες των Ρομά, μόνιμων κατοίκων Χαλανδρίου από τη δεκαετία του '70.


Σε κείμενο της η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών με ημερομηνία 26/9/2014 επιβεβαιώνει την απαίτηση της να μην υπάρξουν άστεγοι τσιγγάνοι μέχρι το θέμα τους  να διευθετηθεί οριστικά. Το έγγραφο αυτό στάλθηκε στο Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Ο ΟΗΕ από το 2013 ήδη από τις προηγούμενες απόπειρες κατεδάφισης είχε κάνει σαφείς τις θέσεις του και στο Ελληνικό κράτος.

Με αίτησή της δια του εκπροσώπου τους οι τσιγγάνοι του Νομισματοκοπείου κατέθεσαν στο Διοικητικό Εφετείο στις 25/9 αίτηση αναστολής κατεδάφισης, η οποία αναμένεται να εξεταστεί αύριο.

Εκτενές ρεπορτάζ με φωτογραφίες και πληροφορίες από το όρος Πατέρα και τις εγκαταστάσεις που υποτίθεται ότι είναι έτοιμες για την μετεγκατάσταση των Ρομά, μάλλον πιο ορθά, για τον εκτοπισμό των Ρομά δημοσιεύτηκαν στο stasi.gr.

Σύμφωνα με το οποίο γίνεται σαφές ότι δεν πληρείται καμία προϋπόθεση μετεγκατάστασής τους, πως άλλωστε αφού δεν υπάρχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό και η πλησιέστερη διασταύρωση είναι στα 12 χλμ. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δεν έγιναν εκτελεστές οι προηγούμενες 6 αποφάσεις κατεδάφισης, «δηλαδή το γεγονός ότι δεν πληρούταν μία βασική υποχρέωση της πολιτείας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα που ήταν η ύπαρξη χώρου υποδοχής των  ξεσπιτωμένων τσιγγάνων».

Ο εκπρόσωπος των Ρομά, Στ. Καλαμιώτης, στο ρ/σ στο Κόκκινο κατήγγειλλε την πολιτική των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου Χαλανδρίου που "έφαγαν τα λεφτά" που είχαν δωθεί για την πραγματοποίηση έργων υποδομής στον καταυλισμό, ενώ εκκρεμούν εις βάρος τους δικαστικές αποφάσεις.

Ανακοίνωση που καταγγέλλει ως ρατσιστική την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ και καλεί την Τρίτη σε συγκέντρωση στις 05.30 το πρωί, στον καταυλισμό.

Αυγή
Κατ. Μπρέγιαννη



ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: