Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 17, 2014

ΌΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Το υπουργείο Οικονομικών χρειάστηκε τρεις μέρες για να εκδώσει μια μακροσκελή απάντηση με 4.855 λέξεις προκειμένου να απαντήσει στο κοστολογημένο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Η πολιτική αίσθηση που δημιούργησε η ομιλία Τσίπρα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να ξεμπερδεύει με αφορισμούς και εξυπνάδες. Η πίεση Σαμαρά για γρήγορη απάντηση δεν βρήκε αμέσως πρόθυμους αποδέκτες στο περιβάλλον του. Η λαϊκή συνείδηση για τις κυβερνητικές ευθύνες δεν επιτρέπει δηλώσεις φθηνού εντυπωσιασμού. Και το καθένα κυβερνητικό στέλεχος δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την ανωνυμία της συλλογικής απάντησης.


Το κείμενο του υπουργείου Οικονομικών συνιστά μανιφέστο νεοφιλελευθερισμού και Σύμβολο Πίστεως στο Μνημόνιο. Δηλαδή ομολογία καταστροφής. Υποβαθμίζει μέχρις εξαφανίσεως την καθοριστική ευθύνη των μνημονιακών πολιτικών για τη διάλυση της οικονομίας, επιχειρώντας να προτάξει, και μάλιστα με αόριστο τρόπο, τις ενδογενείς αιτίες. Επιμένει στις αυταπάτες περί βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσω της υποτίμησης των μισθών, καθώς και στην τόνωση της προσφοράς χωρίς την τόνωση της ζήτησης. Με ποιο εισόδημα θα δημιουργηθεί αναθέρμανση της αγοράς, και μάλιστα σε μια οικονομία που το 70% του ΑΕΠ αφορούσε την κατανάλωση;

Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι, την ώρα που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας να κορυφώσει την προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβερνητική ανακοίνωση στηρίζεται στην παραδοχή ότι ούτε και το 2015 θα αποδώσει αυτή η μάχη.

Στην επιχειρούμενη άδοξη αποδόμηση του κοστολογίου του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Οικονομικών καταφεύγει σε κουτοπονηριές και λαθροχειρίες. Προσθέτει στο ύψος του ετήσιου προγράμματος των 11,3 δισ. ευρώ το κονδύλι για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο όμως θα προέλθει από τη διεκδίκηση να μην συνυπολογίζεται στα δημόσια ελλείμματα, αξίωση που προβάλλουν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Για τα χρήματα του ΕΣΠΑ η κυβέρνηση υπολογίζει το σύνολο των χρημάτων μιας τριετίας σε ένα χρόνο! Εκεί όμως που η αυθαιρεσία και η κακοπιστία "χτυπάει κόκκινο", είναι το θέμα με τα "κόκκινα" δάνεια. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ και όχι τα 2 δισ. ευρώ για μόχλευση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί 10 δισ. και όχι... 46 δισ. ευρώ;

Υπάρχουν και σκόπιμες ασάφειες. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι δυο εκδοχές της κοστολόγησης συμπίπτουν για τα μέτρα ανακούφισης από τις πληγές της ανθρωπιστικής κρίσης. Δηλαδή, ακόμη και για την κυβέρνηση είναι εφικτά. Τότε γιατί δεν τα εφάρμοσε;

Η πολυσέλιδη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά λειτουργεί πλέον με συνείδηση ότι αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι ακόμη δεν έχουν γίνει εκλογές! Ο Σαμαράς την ίδια ώρα αναζητεί εχθρούς και μέσα στο κόμμα του. Αν κρίνουμε από την ιταμή δήλωσή του σχετικά με τα όσα ακούγονται από στελέχη της Ν.Δ. για την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο με πρόωρες προεδρικές (και όχι μόνον...) εκλογές.

Το φαινόμενο της επερχόμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη μεταβάλει την κυβέρνηση σε σκιά του εαυτού της, την έχει κατατάξει σε ρόλο αντιπολίτευσης.

ΑΥΓΗ



ΠΡΕΖΑ TV
17-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: