Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 01, 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ-ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον επιτετραμμένο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης στην Άγκυρα, μετά το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ κατασκόπευαν την τουρκική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά εξέφρασε στον αμερικανό επιτετραμμένο την «ανησυχία» της. Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε σε ένα άρθρο το οποίο δημοσίευσε στον ιστότοπό του χθες ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ και η GCHQ, η υπηρεσία της Βρετανίας που είναι αρμόδια για τις υποκλοπές επικοινωνιών, διεξήγαν «ευρείας κλίμακας κατασκοπεία σε βάρος της Τουρκίας» από το 2006. Το δημοσίευμα επικαλείται έγγραφα που δημοσιοποίησε ο πρώην συνεργάτης της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.


Το περιοδικό ανέφερε χαρακτηριστικά πως παρακολουθούνταν μεταξύ άλλων οι υπολογιστές πολλών ανώτατων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης και ότι στόχος ήταν να γίνουν σαφείς οι προθέσεις και οι στόχοι του ισλαμοσυντηρητικού πρωθυπουργού (2003-2014) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας την 10η Αυγούστου και ορκίστηκε την Πέμπτη. Θα είναι ο αρχηγός του κράτους για μια πενταετία.

Το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό ανέφερε πως η NSA «τοποθετούσε την Τουρκία στο ίδιο επίπεδο με τη Βενεζουέλα, και επίσης σε ένα επίπεδο πιο υψηλό από την Κούβα, σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα που δινόταν από μέρους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών».

«Για τους λόγους ότι αναφέρθηκε το όνομα των ΗΠΑ και ότι διατυπώθηκαν τέτοιοι ισχυρισμοί. . . ο επιτετραμμένος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και (μας) δόθηκε πληροφόρηση από εκείνον», είπε ο Αρίντς στους δημοσιογράφους όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας μετά τις προεδρικές εκλογές.

Το δημοσίευμα του Σπίγκελ ανέφερε επίσης πάντως ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστήριξαν την Άγκυρα στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των Κούρδων ανταρτών, που πολεμούν επί τρεις δεκαετίες διεκδικώντας αυτονομία και δικαιώματα για την μειονότητα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το δημοσίευμα αυτό καταγράφηκε μερικές εβδομάδες αφότου το περιοδικό αποκάλυψε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας της Γερμανίας, η BND, κατασκόπευε την Τουρκία επί χρόνια. Η πληροφορία αυτή προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην Άγκυρα, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι, εάν αληθεύει, αυτό είναι «απολύτως απαράδεκτο».

«Θα θέσουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο ανησυχεί την Τουρκία, όταν συναντηθούμε με τους άλλους ηγέτες» στη σύνοδο κορυφής του NATO στο Νιούπορτ, στην Ουαλία, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν.

enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
1-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: