Τρίτη, Σεπτεμβρίου 30, 2014

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΕΣΤΑΛΗ

Η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι σεβόμενη τη νομιμότητα ανέστειλε την εκστρατεία για τις κάλπες αυτοδιάθεσης που επρόκειτο να στήσει στις 9 Νοεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά δικαστική μάχη ενάντια στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκανε δεκτή την προσφυγή της Μαδρίτης βάζοντας το δημοψήφισμα στον «πάγο».

«Δεν μπορούμε να βάλουμε τους δημοσίους υπαλλήλους μας με την πλάτη στον τοίχο» δήλωσε ο Φρανσέσκ Ομς, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της επαρχίας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο για «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει» προς μία διαβούλευση.


Παράλληλα η Καταλονία ξεκίνησε δικαστική μάχη ενάντια στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, την ώρα που οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας καλούν σε νέες διαδηλώσεις.

Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Καταλονίας Νούρια ντε Γκίσπετ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο την άμεση άρση της ακύρωσης του νόμου που επιτρέπει στην επαρχία να διοργανώσει το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου, με το σκεπτικό ότι εμποδίζει τις περιφερειακές αρχές να οργανώσουν και άλλα δημοψηφίσματα.

Αυτός ο νόμος δεν δημιουργήθηκε μόνο για το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου και η ακύρωσή του «βλάπτει το κοινό συμφέρον», δήλωσε η ντε Γκίσπετ.

Η πλούσια επαρχία με τους 7,5 εκατομμύρια κατοίκους στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας βρίσκεται σε σύγκρουση εδώ και χρόνια με τη Μαδρίτη. Η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας υπέγραψε το Σάββατο διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας.

Ήδη από τη Δευτέρα η ισπανική κυβέρνηση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο δέχθηκε αμέσως να εξετάσει το θέμα, γεγονός που σημαίνει ότι το δημοψήφισμα αναστέλλεται έως ότου αποφανθεί το δικαστήριο.

Ο Μας ειρωνεύτηκε τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, λέγοντας ότι «έσπασαν το φράγμα του ήχου, δεν περίμεναν ούτε μία ημέρα» μέχρι να αποφασίσουν σχετικά με το θέμα.

Η κυβέρνησή του τώρα πρέπει να υποβάλει στο δικαστήριο την επιχειρηματολογία της υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Το δικαστήριο έχει στη διάθεσή του πέντε μήνες για να αποφανθεί για το θέμα, αν και ενδέχεται να επιλέξει να επισπεύσει την έκδοση απόφασης.

Εν τω μεταξύ, οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας χαρακτηρίζουν σκάνδαλο τα όσα έγιναν και πιέζουν την κυβέρνηση της επαρχίας να αγνοήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εκτιμούν ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του αφού ακύρωσε εν μέρει το 2010 το νέο καθεστώς του «κράτους» της Καταλονίας. IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: