Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2014

ΕΛΛΑΔΑ 2014: ΣΤΟ ΙΚΑ ΔΕΝ… ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ»!

Ασφαλισμένη πάσχει εκ γενετής από σπάνια ασθένεια, που την έχει καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ η κατάστασή της «δεν προβλέπεται να βελτιωθεί», όπως γνωματεύουν από το 2011 γιατροί και επιτροπές των ΚΕΠΑ. Ωστόσο, το Ιδρυμα αρνείται να της χορηγήσει πλήρη σύνταξη γήρατος λόγω αναπηρίας, γιατί κρίνουν ότι είναι ικανή να βιοπορίζεται.  


Της Διαλεκτής Αγγελή
Από το 2011 έχει περάσει από πάμπολλες υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, προκειμένου να της αναγνωριστεί το δικαίωμα να βγει σε πλήρη σύνταξη γήρατος λόγω αναπηρίας. Παρά το γεγονός ότι ιδιωτικοί και δημόσιοι γιατροί γνωματεύουν σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, ενώ και η τελευταία επιτροπή των ΚΕΠΑ που την εξέτασε αναγνώρισε την πάθησή της ως «εφ’ όρου ζωής» και άρα μη αναστρέψιμη, το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων απορρίπτει κάθε φορά το αίτημά της για σύνταξη, λόγω της ασάφειας του όρου «κινητική αναπηρία».



Η Νεκταρία Κανέλλη εργάζεται εδώ και 18 χρόνια. Πάσχει εκ γενετής από βαριά φωκομέλεια των άκρων και βαριά κυφοσκολίωση σπονδυλικής στήλης. Η φωκομέλεια είναι μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, η οποία συνήθως «χτυπάει» τα πάνω άκρα, το πρόσωπο ή και τα εσωτερικά όργανα. «Μέσα στην ατυχία μου ήμουν τυχερή και με βρήκε στα πόδια», μας λέει η Νεκταρία. Λόγω της φωκομέλειας δεν έχει το δεξιό οστό της λεκάνης και την αριστερή κνήμη, εμφανίζει υποπλασία των δύο κάτω άκρων, ενώ πάσχει και από δυσκαμψία γονάτων και δυσπλασία αγκώνων, με αποτέλεσμα να μετακινείται αποκλειστικά με αναπηρικό καροτσάκι.



Οι ιατρικές γνωματεύσεις που μας προσκόμισε κάνουν λόγο για «λειτουργική παραπληγία κάτω άκρων, η οποία δεν προβλέπεται να βελτιωθεί στο μέλλον». Μάλιστα αναφέρουν επιδείνωση της κατάστασής της, η οποία δυσχεραίνει ακόμη και τη μετακίνησή της με αμαξίδιο, καθώς και ότι εμφανίζει κατάκλιση πρώτου σταδίου και χρήζει ιατρικών βοηθημάτων.



Αναπηρία-ασανσέρ



Οι τελευταίες τρεις γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ τής αναγνωρίζουν ποσοστό αναπηρίας 67%, 85% και 82% αντίστοιχα, αναφέροντας ότι δεν χρήζει βοήθειας τρίτου προσώπου και ότι είναι ικανή να εξασκήσει βιοποριστικό επάγγελμα. Πέραν του προφανέστατα γελοίου «σκαμπανεβάσματος» των ποσοστών, λες και πρόκειται κάποτε να «φυτρώσουν» τα κόκαλα που της λείπουν, το πλέον εξοργιστικό είναι η απορριπτική απόφαση που υπογράφει ο διευθυντής του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Αμαρουσίου σε ό,τι αφορά την αίτηση για πλήρη σύνταξη γήρατος λόγω αναπηρίας της Νεκταρίας.



Ο νόμος 1902/90 καθιέρωσε τρεις βαθμίδες αναπηρίας: τη βαριά αναπηρία με ποσοστό ανικανότητας 80% και άνω, τη συνήθη αναπηρία με ποσοστό 66,6%-80% και τέλος, τη μερική αναπηρία με ποσοστό 50%-66,6%, ενώ αναφέρει ότι όποιος εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία δικαιούται την πλήρη σύνταξη γήρατος.



Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν αρκεί μόνον η ιατρική γνωμάτευση του ποσοστού αναπηρίας: «Καθοριστικής σημασίας είναι η ασφαλιστική αναπηρία, δηλαδή η απώλεια βιοποριστικής ικανότητας του ασφαλισμένου εξαιτίας της πάθησης».



Αναρρωτικές άδειες



«Στη δουλειά με βοηθούν οι συνάδελφοι, προκειμένου να βγω από το αμάξι, να κάτσω στο γραφείο, να πάω τουαλέτα… Τον τελευταίο χρόνο αναγκάζομαι να παίρνω συνεχώς αναρρωτικές άδειες, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασής μου. Δεν ζητάω ούτε κάτι παράνομο ούτε χάρη. Ζητάω αυτό που δικαιούμαι. Ας ξεκαθαρίσουν επιτέλους τι εννοούν με τον όρο αναπηρία! Τι περιμένουν να δουν; Εναν άνθρωπο-τέρας με τρία μάτια και δύο μύτες;» δηλώνει στην «Εφ.Συν.».



Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, προκειμένου να τον ρωτήσουμε σχετικά με το ζήτημα της αναπηρίας/παραπληγίας και τι προβλέπεται γι’ αυτό, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό…
http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: