Πέμπτη, Αυγούστου 14, 2014

ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕSM

Διαψεύδουν πηγές από την Ουάσιγκτον πληροφορίες ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες, εξετάζεται η υποκατάσταση της χρηματοδότησης που παρέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). 


Ομοίως διαψεύδονται πληροφορίες που φέρουν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να έχει εξετάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σχολιάζοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Βρυξέλλες έχουν εξετάσει η χρηματοδότηση ύψους 17 δισ. ευρώ που θα παράσχει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα έως το 2016 να αντικατασταθεί από χρηματοδότηση του ESM με χαμηλότερα επιτόκια, πηγές από την Ουάσιγκτον έκαναν λόγο για «φανταστικά σενάρια».

Με κατηγορηματικό δε τρόπο διαψεύδεται από τις ίδιες πηγές και το σενάριο αποχώρησης του Ταμείου από τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Σημειώνεται πως το μέσο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από το ΔΝΤ ανέρχεται σε 3,8%, όταν το μέσο επιτόκιο για τα δάνεια του EFSF είναι χαμηλότερο από 1,8%. 

Αν υπήρχε η δυνατότητα υποκατάστασης της χρηματοδότησης του ΔΝΤ από τον ESM το κόστος εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου μέρους του χρέους θα υποχωρούσε αισθητά οδηγώντας σε εξοικονομήσεις της τάξης των 350-500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πάντως ενδεχόμενη πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας με νέο δάνειο από τον ESM θα συνεπαγόταν νέο Μνημόνιο και ως εκ τούτου νέα μέτρα κάτι που η ελληνική πλευρά έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα κατά την επόμενη αξιολογηση έχει να λάβει από τον EFSF κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. ευρώ και από το ΔΝΤ τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει την έκτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα η οποία θα ξεκινήσει επί γαλλικού εδάφους στις 3 Σεπτεμβρίου.

Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, η νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα καταδείξει την ανάγκη (ή μη), αλλά και τις επιλογές ελάφρυνσης του ελληνικού χρεους θα καταρτισθεί μετά το πέρας της αξιολόγησης αυτής.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, το χρέος θα διαμορφωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020, χωρίς τα πρόσθετα μέτρα που έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν οι εταίροι, και το 2022 θα μειωθεί στο 117% του ΑΕΠ, ποσοστά υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων (124% και κάτω από 110% του ΑΕΠ).

Θανάσης Κουκάκης . in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: