Δευτέρα, Αυγούστου 18, 2014

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ-Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ...

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αίρεται η αναστολή που είχε επιβληθεί με προσωρινή διαταγή στο πλαφόν στη συνταγοράφηση και το μέτρο επανέρχεται, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Το ΣτΕ, όμως, κάνοντας εν μέρει δεκτές τις προσφυγές των ιατρικών συλλόγων, έκρινε ότι έπρεπε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση κατά το μέρος της που επέβαλε υποχρεωτικό ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.


«Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων επανέρχεται. Πρόκειται για σημαντική απόφαση, η οποία δείχνει μία "στροφή" στη θέση του ΣτΕ. Θα δούμε στην καθαρογραμμένη απόφαση τις σκέψεις του ΣτΕ για το ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων. Πρέπει να δηλώσω ότι είμαι κατ' αρχήν ικανοποιημένος από τη συγκεκριμένη εξέλιξη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.

Το υπουργείο εκτιμά ότι η απόφαση για το πλαφόν «αποτελεί καταρχήν μια θετική εξέλιξη στην προσπάθεια της Πολιτείας, αφενός για να μειωθεί ο όγκος συνταγογράφησης και αφετέρου να ενισχυθεί η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων αυτονοήτως, χωρίς να διακυβεύεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς».

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος είχε προσφύγει μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) κατά της νεότερης υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίστηκε πλαφόν συνταγογράφησης, αναφέρει σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ επί των αιτήσεων ότι το δικαστήριο «δέχτηκε αυτές εν μέρει».

«Σύντομα θα ενημερώσουμε τα μέλη μας για την νέα κρίση του Δικαστηρίου με την οποία τα αιτήματά μας έγιναν εν μέρει αποδεκτά κατά το μέρος που αφορά στον καθορισμό κατωτάτου, ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας, ανά γιατρό» αναφέρει ο ΙΣΑ.

«Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επαγγελματική ελευθερία και την ελευθερία της επιστημονικής κρίσης των γιατρών και την άσκηση της ιατρικής σύμφωνα με κανόνες, με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του ασθενή και της υγείας του. Θυμίζουμε τέλος ότι η αίτηση ακυρώσεως θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο του 2014» καταλήγει η ανακοίνωση.
IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
18-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: