Πέμπτη, Αυγούστου 14, 2014

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ… ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ ΤΟΥ ΚΕΠΕ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Σε πλήρη επιβεβαίωση όσων προ διμήνου έγραφε η «Εφ.Συν.», το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που είχε αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό έρχεται να νομιμοποιήσει τις προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η μελέτη του ΚΕΠΕ που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Βρούτση, προτείνει την ουσιαστική κατάργηση των συνταξιούχων ηλικίας 50-55 ετών και γενικότερα την κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτω των 62 ετών ως τη μοναδική οδό για την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος. Ετσι, αποδεικνύεται εμπράκτως ότι το ΚΕΠΕ το μόνο που έκανε ήταν να δώσει επιστημονικό μανδύα σε όσα είχαν προαποφασίσει η κυβέρνηση με την τρόικα για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.


Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας επιστημονικός φορέας ή κάποιοι καθηγητές πανεπιστημίου προσδίδουν εκ των υστέρων επιστημονικό κύρος σε κυβερνητικές αποφάσεις (χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της μελέτης Σπράου για το ασφαλιστικό σύστημα το 1992 και βέβαια η παντελώς αποτυχημένη προσπάθεια του τότε υπουργού Τ. Γιαννίτση, που είχε αναθέσει τo 2001 αναλογιστική μελέτη στον βρετανικό αναλογιστικό οίκο Government Actuary’s).

Με αυτά τα δεδομένα, οι μελετητές του Ασφαλιστικού φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό θέλοντας να φέρουν αντιμέτωπες κοινωνικές ομάδες, γι’ αυτό και στηρίζουν την άποψή τους για κατάργηση των προώρων συνταξιοδοτήσεων σε περιπτώσεις που δρουν υπέρ των ασφαλισμένων, όπως είναι η συνταξιοδοτική έξοδος στα 57 για άντρες δημοσίους υπαλλήλους. Ειδική μνεία γίνεται και στις περιπτώσεις γυναικών που συνταξιοδοτούνται στα 50 έως και τα 55 έτη.

Τζ.Ρ. http://www.efsyn.gr/ 

 ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: