Πέμπτη, Αυγούστου 14, 2014

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται στο Ιράκ κήρυξε ο ΟΗΕ στη σκιά της επέλασης των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο βορρά. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Ιράκ έχοντας ανάγκη τροφής και στέγης. 

Κρίσιμη παραμένει σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη η κατάσταση των Γεζίντι που έχουν αποκλειστεί στο όρος Σιντζάρ του βόρειου Ιράκ, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι είναι λιγότεροι από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.


Κατ' επέκταση απομακρύνεται το ενδεχόμενο αμερικανικής επιχείρησης διάσωσης, ωστόσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αποστέλλουν ανθρωπιστική βοήθεια για τα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας που κατέφυγαν στο όρος Σιντζάρ για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές.

Αμερικανικά και ιρακινά αεροσκάφη παραδίδουν τροφή και νερό στο όρος Σιντζάρ, και τις τελευταίες ημέρες Κούρδοι από τη γειτονική Συρία έδωσαν μάχες για να ανοίξουν έναν διάδρομο σωτηρίας στο βουνό, επιτρέποντας σε 45.000 αποκλεισμένους να διαφύγουν.

Κηρύσσοντας το Ιράκ στην ύψιστη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι θα ενισχύσουν τη βοήθεια προς τους πολίτες που διέφυγαν από το όρος Σιντζάρ και τους 400.000 Ιρακινούς που έχουν καταφύγει στην κουρδική επαρχία Νταχούκ, όπου ο τοπικός πληθυσμό να αδυνατεί να τους παράσχει τροφή.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 1,5 εκατομμύριο Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί από τον Ιούνιο όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, συνεχίζοντας έκτοτε την ταχεία προέλασή τους στα βόρεια και δυτικά της χώρας.

Οι τρεις άλλες χώρες που έχουν κηρυχθεί στο «επίπεδο 3 έκτακτης ανάγκης» είναι η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Μπροστά στη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για να αποτραπεί ο κίνδυνος γενοκτονίας των χριστιανών και μελών της μειονότητας Γεζίντι, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ, ενώ και η Γαλλία ανακοίνωση πως θα στείλει άμεσα όπλα στους Κούρδους, το μόνο ανάχωμα στο βόρειο Ιράκ απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν εκτάκτως την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Η ιταλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και η Γαλλία πίεζαν επί μέρες για τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα των Κούρδων για βοήθεια προκειμένου να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ. .in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: