Τετάρτη, Ιουλίου 30, 2014

ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΣΥΘΕΜΕΛΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των εργοδοτών έχουν μπει τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα, με διακηρυγμένο στόχο και σε επίπεδο ΕΕ την κυριαρχία των ιδιωτικών ασφαλιστικών συστημάτων, τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, την παράλληλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε τελικά το βάρος να φορτωθεί εξ ολοκλήρου στις πλάτες των εργαζομένων.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με συνεχείς αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου αύξησαν στα 40 τα χρόνια εργασίας και ασφάλισης για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, μείωσαν τις συντάξεις τουλάχιστον κατά 50%, αύξησαν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, έβαλαν τα θεμέλια για τη μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα και μάλιστα σε ατομική βάση για τον κάθε ασφαλισμένο. Ταυτόχρονα, επέβαλαν απανωτές μειώσεις και χαράτσια στις συντάξεις που ήδη αποδίδονταν.
Η προετοιμασία της νέας επίθεσης βασίζεται σε μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που έχει αναλάβει να «νομιμοποιήσει» τα νέα μέτρα, να τα εμφανίσει ως «αναγκαία», από τη σκοπιά των οικονομικών αντοχών των Ταμείων και των δημοσιονομικών του κράτους. Η μελέτη προβλέπεται να παραδοθεί στην κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες μέρες.
Το νέο χτύπημα επικεντρώνεται σε ομάδες ασφαλισμένων, Ταμεία και ηλικιακές ομάδες «παλιών» εργαζομένων, που κατά τεκμήριο βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση ή έχουν εξασφαλίσει «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα οποία σήμερα επιχειρείται να ανατραπούν. Σύμφωνα με όσα έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας:
1. Με πρόσχημα την «κοινωνική ισότητα», προωθείται νέα ενοποίηση των Ταμείων, που θα επιφέρει την εξίσωση προς τα κάτω, δηλαδή την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει για όλους τους εργαζόμενους. Θυμίζουμε ότι την «κοινωνική ισότητα» είχε χρησιμοποιήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2009 για να αποφασίσει την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών από 5 έως 17 χρόνια!
2. Με την ίδια επιχειρηματολογία, μεθοδεύουν την κατάργηση των όποιων ειδικών ηλικιακών ορίων υπάρχουν ακόμα στα Ταμεία, όπως για την περίπτωση των γυναικών, των μητέρων με ανήλικα παιδιά, των εργαζομένων στα ΒΑΕ, των εργαζομένων που ακόμα εξασφαλίζουν συνταξιοδότηση με 35ετία, αλλά και ειδικές ομάδες, όπως οι ένστολοι δημόσιοι υπάλληλοι. Κεντρική επιδίωξη είναι το «σπρώξιμο» της ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πάνω, προς τα ανώτερα γενικά όρια, δηλαδή στο 67ο έτος για όλους.
3. Από το στόχαστρο των νόμων που ετοιμάζουν δε λείπουν ούτε οι αναπηρικές συντάξεις, για τις οποίες το ΚΕΠΕ αποφαίνεται χωρίς καμία ντροπή ότι «αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης». Λέει, δηλαδή, ότι ο εργαζόμενος που έμεινε ανάπηρος, από ατύχημα ή ασθένεια, το επέλεξε προκειμένου να βρει διέξοδο και να συνταξιοδοτηθεί!
4. Επαληθεύεται η στόχευση για αύξηση των απαραίτητων ενσήμων προκειμένου ο ασφαλισμένος να κατοχυρώσει το δικαίωμα για συνταξιοδότηση. Η μελέτη του ΚΕΠΕ επαναφέρει το ζήτημα για αύξηση του ελάχιστου αναγκαίου αριθμού ενσήμων (15ετία) για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη. Υπενθυμίζεται ότι και το 2012 υπήρξε απόπειρα για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, κάτι που, αν τελικά εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε στέρηση της σύνταξης για μεγάλο αριθμό εργαζομένων που δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, λόγω της καθυστερημένης εισόδου στην αγορά εργασίας, της παρατεταμένης ανεργίας, της γενικευμένης ανασφάλιστης δουλειάς κ.ά.
5. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, η κυβέρνηση μελετά μέσα στο 2015 να μειώσει κατά μια επιπλέον μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες στα Ταμεία. Κι αυτό την ώρα που τα χρέη των καπιταλιστών προς το ΙΚΑ φθάνουν τα 13,54 δισ. ευρώ, έχοντας υπερβεί ακόμα και το ετήσιο κονδύλι για τις συντάξεις, που φθάνει τα 10,8 δισ. ευρώ. 
http://www2.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
30-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: