Τρίτη, Ιουλίου 22, 2014

ΓΑΖΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες, η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται την Τρίτη. Η ισραηλινή κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει τις προσπάθειες μαχητών της Χαμάς να εισέλθουν μέσω τούνελ σε έδαφος του Ισραήλ και η Χαμάς εξακολουθεί να εκτοξεύει ρουκέτες προς την άλλη πλευρά. Δεκάδες τα θύματα της σύγκρουσης, κυρίως παλαιστίνιοι άμαχοι, ενώ φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός της Χαμάς ότι έχει αιμαλωτίσει έναν ισραηλινό στρατιώτη.

Την ίδια ώρα, με μελανά χρώματα περιγράφει ο ΟΗΕ τις συνθήκες που επικρατούν στη Γάζα: 


Οι άμαχοι δεν έχουν μέρος να κρυφτούν για να γλιτώσουν από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στην πυκνοκατοικημένη Γάζα και τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, την ώρα που ανακοινωνόταν ότι τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα, 15η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 593 τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων. 

«Κυριολεκτικά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους» στην Γάζα, δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.

Σύμφωνα με τον Λέρκε, 4.500 άνθρωποι ζουν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα, στον οποίοι οι νεκροί από τότε που άρχισε η ισραηλινή επίθεση ανήλθαν σήμερα σε 593. Η προτεραιότητα για τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας είναι η προστασία των αμάχων και η απομάκρυνση και η παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.

Σχεδόν 500 σπίτια έχουν καταστραφεί από τις Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και 100.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία του Γραφείου Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA). Εκεί υπάρχει ανάγκη για τρόφιμα, νερό και στρώματα, σύμφωνα με τον Λέρκε.

Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπινων απωλειών στην Λωρίδα της Γάζας είναι παιδιά, δήλωσε παράλληλα η Τζούλιετ Τούμα της UNICEF, ενώ σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ, περισσότερα από 900 παιδιά έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής. 

«Σύμφωνα με έναν απολογισμό των υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στην περιοχή, τουλάχιστον 107.000 παιδιά χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τραύματα που έχουν υποστεί από τους θανάτους, τους τραυματισμούς ή την απώλεια του σπιτιού τους» σημείωσε ο Λέρκε. 

Εξάλλου περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακα δεν έχουν νερό ή έχουν μόνον περιορισμένη πρόσβαση σε νερό την ώρα που και τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν υποστεί ζημιές ή δεν υπάρχουν καύσιμα για τις γεννήτριες, πρόσθεσε.

«Επιπροσθέτως έχουμε πληροφορίες ότι έχουν πλημμυρίσει υπόνομοι, το οποίο συνιστά απειλή για την δημόσια υγεία», υπογράμμισε. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Παγκοσμίου Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ (WFP) Ελίζαμπεθ Μπιρς, η υπηρεσία αυτή έχει ήδη διανείμει μερίδες φαγητού και κουπόνια για τρόφιμα σε περισσότερους από 90.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής. 

«Τα αποθέματα τροφίμων που είναι έτοιμα προς κατανάλωση έχουν μειωθεί στην Γάζα, καθώς η σύγκρουση έχει διαρκέσει ήδη δύο εβδομάδες και οι ανάγκες αυξάνονται» σημείωσε η ίδια.
Νέες προμήθειες θα αγοραστούν από την περιοχή και θα μεταφερθούν επίσης αεροπορικώς από το Ντουμπάι, πρόσθεσε η Μπιρς.

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι 18 υγειονομικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην Γάζα έχουν υποστεί ζημιές και ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται και 3 νοσοκομεία. 

«Υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες όσον αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, σε φάρμακα αλλά και σε ιατρικά αναλώσιμα, στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και σε αυτά των μη κυβερνητικών οργανώσεων, λόγω του μεγάλου αριθμού των απωλειών και των σοβαρών ελλείψεων ακόμη και πριν από την κλιμάκωση της κρίσης» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Φαντέλα Σάιμπ. 

Όσον αφορά τις σημερινές απώλειες στην φτωχή και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, τουλάχιστον 8 γυναίκες βρίσκονται μεταξύ των 20 νεκρών, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

Μια έγκυος γυναίκα και ένα 4χρονο κοριτσάκι σκοτώθηκαν από πλήγμα στην Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα, κοντά στην ισραηλινή μεθόριο, και άλλες δύο γυναίκες, ηλικίας 50 και 70 ετών, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στην Ζεϊτούν, μια συνοικία της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπο των υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, άλλη μια γυναίκα σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Ράφα, ενώ δύο άνδρες σκοτώθηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Καράρα. Πάντα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δύο άνδρες έχασαν την ζωή τους από αεροπορική επιδρομή στην Χαν Γιούνες.

Νωρίτερα σήμερα 5 μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων 4 γυναίκες, είχαν σκοτωθεί από δύο επιδρομές στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην ισραηλινή επιχείρηση που άρχισε στις 8 Ιουλίου έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι σήμερα 29 Ισραηλινοί, οι 27 εκ των οποίων είναι στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός της Χαμάς ότι ένας ισραηλινός στρατιώτης έχει αιμαλωτιστεί. 

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό πρόκειται για τον 21χρονο λοχία Ορόν Σαούλ. Βρισκόταν σε υπηρεσία με ακόμη έξι στρατιώτες, όταν χτυπήθηκαν από την Χαμάς. Οι σωροί των έξι στρατιωτών έχουν αναγνωριστεί, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη ίχνος του 21χρονου λοχία.

Πάντως, δεν αποκλείεται ο ισραηλινός λοχίας να είναι νεκρός και οι μαχητές της Χαμάς να έχουν πάρει τη σωρό του, όπως υποστηρίζουν κάποιες πληροφορίες. Πάντως, η Χαμάς έχει ανακοινώσει το ίδιο όνομα για τον αιχμάλωτο στρατιώτη.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η Χαμάς έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 2.000 ρουκέτες, κάποιες από τις οποίες έπεσαν σήμερα στην πόλη Γεχούντ, κοντά στο Τελ Αβιβ. Σπίτια καταστράφηκαν, αλλά δεν υπήρξαν θύματα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έχουν εντοπιστεί 66 σημεία εισόδου σε τούνελ, μέσω των οποίων μαχητές της Χαμάς επιχειρούν να διεισδύσουν σε ισραηλινό έδαφος. Τα περισσότερα σημεία εισόδου σε τούνελ έχουν εντοπιστεί στην πόλη Σετζάγια, όπου την Κυριακή σημειώθηκε λουτρό αίματος. Πολλά από τα τούνελ έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. 
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: