Τρίτη, Απριλίου 15, 2014

ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ STRESS TEST

Η μάχη των τεστ αντοχής (stress test) της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις τράπεζες της ευρωζώνης δημιουργεί διλλήματα, παρά τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλέψει για ζημίες από «κόκκινα» δάνεια στους ισολογισμούς οι τραπεζίτες, σύμφωνα με το Reuters.Συνολικά, οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης που συμμετέχουν στην άσκηση της ΕΚΤ, έβαλαν στην "άκρη" 71,5 δισ. ευρώ το 2013. Πολλές επίσης ενίσχυσαν τον κεφαλαιακό τους δείκτη αντλώντας κεφάλαια.


Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί τόνισαν ότι θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν εκπλήξεις και προβλήματα. Όπως σημείωσαν, το ότι οι τράπεζες έχουν λάβει σημαντικές προβλέψεις δεν σημαίνει ότι είναι εκτός κινδύνου. Μια ένδειξη είναι ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων προς τα επισφαλή δάνεια, για τον οποίο οι τράπεζες δεν έχουν πραγματοποιήσει προβλέψεις.

Ανάλυση του Reuters δείχνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν καλύπτονται από τις προβλέψεις των τραπεζών αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου στις 20 μεγαλύτερες τράπεζες. Στις περιπτώσεις τριών τραπεζών, ωστόσο, οι επισφαλείς απαιτήσεις που δεν έχουν προβλεφθεί, υπερβαίνουν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους.

Το σημείο-κλειδί στα τεστ της ΕΚΤ είναι η αξιολόγηση του κατά πόσον οι τράπεζες έχουν αναγνωρίσει όλα τα απομειωμένα δάνειά τους και έχουν προβλέψει αρκετά κεφάλαια για να καλύψουν τις ζημίες. Αν η ΕΚΤ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα δάνεια είναι υπερτιμημένα, αυτό θα ωθήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας προς τα κάτω.

Τον Ιανουάριο, οι αναλυτές της Keefe, Bruyette & Woods δημοσίευσαν μια έκθεση που έδειχνε ότι οι 27 από 128 τράπεζες της ΕΚΤ θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής, με την Commerzbank να είναι μια από αυτές. Πάντως, η γερμανική τράπεζα έχει δηλώσει ότι είναι «καλά προετοιμασμένη» για τα τεστ της ΕΚT.

Οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες κατέτασσαν το 9,1% των δανείων τους ως μη εξυπηρετούμενα στο τέλος του 2013, από 8% το 2012. Ωστόσο, ακόμα παραμένει ασαφές το πώς οι τράπεζες ορίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Παρά τα πολλά ακόμη ανοικτά ζητήματα και την αβεβαιότητα, οι επενδυτές έχουν τοποθετηθεί στα ίδια και δανειακά κεφάλαια των τραπεζών με τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, τζογάροντας σε γρήγορες και υψηλές αποδόσεις, με ρίσκο.

Με τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες να σημειώνουν τις καλύτερες αποδόσεις στο χρηματιστήριο σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης και με τις ελληνικές τράπεζες, όπως η Εθνική Τράπεζα, να επιστρέφουν στην αγορά ομολόγων, παρά το υψηλό ρίσκο και την αβεβαιότητα σε ένα νέο γύρο επισφαλούς κερδοσκοπικού ρεσιτάλ.

Εκτιμήσεις

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος μίας ευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής δήλωσε στο Ρόιτερς ότι αυτός και οι ομόλογοί του δεν θα ανησυχούσαν, εάν ο έλεγχος της ΕΚΤ δεν εξαναγκάσει σε διορθωτική δράση μεγάλων τραπεζών.

Ωστόσο, αρκετοί εμπειρογνώμονες, τόνισαν με έμφαση ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εκπλήξεις και προβλήματα. Αξιωματούχος που είχε εμπλακεί στις ασκήσεις αντοχής δήλωσε ότι οι υψηλές προβλέψεις για επισφάλειες δανείων που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες δεν σημαίνουν ότι έχουν αφήσει πίσω τις δυσκολίες.

Ένας δείκτης αυτών (των δυσκολιών) είναι οι προβλέψεις που δεν έχουν γίνει ακόμη για επισφαλή δάνεια ως ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Από την ανάλυση των ισολογισμών που έκανε το Ρόιτερ, προκύπτει ότι τα μη καλυμμένα από προβλέψεις δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονταν στο ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου των 20 τραπεζών.

Στην περίπτωση, ωστόσο, τριών τραπεζών, το ύψος των δανείων αυτών ήταν υψηλότερο από το συνολικό μετοχικό κεφάλαιό τους.

Ο λόγος κεφαλαίων (core tier 1 ratio), που αποτελεί ένα βασικό μέτρο της οικονομικής ευρωστίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, αυξήθηκε στο 11,85% κατά μέσο όρο στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου στις 20 τράπεζες από 10,77% πριν από ένα έτος.

Χρησιμοποιώντας ένα ελαφρά διαφορετικό μέτρο, η ΕΚΤ απαιτεί από τις τράπεζες να έχουν λόγο κεφαλαίων τουλάχιστον 8%.
  enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: