Τρίτη, Απριλίου 15, 2014

ΝΑΤΟ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

Επείγουσα δημόσια έκκληση στη Ρωσία να μειώσει την ένταση στην Ουκρανία, αποσύροντας τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει κοντά στα σύνορα, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Είμαι πολύ ανήσυχος με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, για τη συνέχιση των βίαιων επεισοδίων από μικρές ομάδες αυτονομιστών και για τη στρατιωτική πίεση της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα» δήλωσε ο Ράσμουσεν κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.


«Καλώ τη Ρωσία να μειώσει την πίεση επί της κρίσης, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα ώστε να σταματήσει η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και να αποδείξει ότι δεν υποστηρίζει τις βίαιες ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Ρωσία πρέπει να πάψει να είναι μέρος του προβλήματος και να αρχίσει να συμμετέχει στη επίλυσή του» πρόσθεσε.

Ο Ράσμουσεν αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους υπουργούς τα μέτρα που έλαβε η Ατλαντική Συμμαχία για να εγγυηθεί την ασφάλεια των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως των χωρών της Βαλτικής, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Για να καθησυχάσει τις χώρες αυτές, το ΝΑΤΟ αποφάσισε την προσωρινή ανάπτυξη αεροσκαφών-ραντάρ AWACS.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει το πάγωμα της Δύσης για χρόνια, εάν δεν σταματήσει την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία. «Θα ήταν καλό η Ρωσία να αποστασιοποιηθεί από τις βίαιες και παράνομες ενέργειες φιλορώσων διαδηλωτών» τόνισε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να δείξει πως πράγματι επιθυμεί μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία δεσμευόμενη για συγκεκριμένα βήματα με τα οποία θα αμβλυνθούν οι εντάσεις στις τετραμερείς συνομιλίες της Πέμπτης στην Γενεύη.

«Αν η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να εξασφαλίσει ότι η κλιμάκωση θα σταματήσει επιτέλους, θα πρέπει να περιμένει ότι η Ευρώπη και η Γερμανία θα είναι έτοιμες να αρχίσουν την τρίτη φάση των κυρώσεων» πρόσθεσε.   
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: