Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Περιορισμό ή άρση της κατάσχεσης με βάση τα νέα όρια μπορούν να ζητήσουν, μόνο με αίτησή τους στην αρμόδια εφορία, οφειλέτες του δημοσίου στους οποίους έχει γίνει κατάσχεση μισθού ή σύνταξης από τραπεζικό λογαριασμό με υπόλοιπο κάτω των 1.500 ευρώ ή για ληξιπρόθεσμες οφειλές χαμηλότερες των 500 ευρώ. 

Το μέτρο αφορά ποσά που έχουν κατασχεθεί έως τις 6 Απριλίου, δηλαδή μία ημέρα πριν από την εφαρμογή των νέων διατάξεων, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.


«Αναγκαστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014, (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) για ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το χρόνο επιβολής τους, μικρότερες του ανωτέρω ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη» αναφέρει η εγκύκλιος.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, αυξήθηκε από 1.000 ευρώ σε 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων και από 300 σε 500 ευρώ του ορίου των οφειλών για τις οποίες δεν θα γίνεται κατάσχεση.

Με βάσει την εγκύκλιο, «δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

»Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη ή μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 1/4 αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολο τους να μην είναι μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Στο κατασχετήριο πρέπει να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζεται ο περιορισμός που τίθεται από το νόμο, ήτοι το συνολικό ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο του ανωτέρου ορίου.

»Οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014, (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) και εμπίπτουν στο κατά τα ανωτέρω ακατάσχετο ποσό, αίρονται ή περιορίζονται κατά περίπτωση μετά από αίτηση του οφειλέτη, στην οποία επισυνάπτονται τα απαραίτητα στοιχεία από τα οποία προκύπτει το συνολικό ύψος των αποδοχών ή των συντάξεων.»

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, ατύπως, κατασχέσεις γίνονται όταν το χρέος προς την εφορία είναι ιδιαίτερα υψηλό, ή παλαιό και όταν δεν γίνονται τακτικές καταβολές έναντι ληξιπρόθεσμου ποσού έστω και εκτός ρύθμισης.   in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: