Τρίτη, Απριλίου 15, 2014

«ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ» ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η παραπέρα συρρίκνωση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, ταυτόχρονα με τα μέτρα φοροαφαίμαξης, συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από το Α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης 2014), καταγράφονται «πρωτογενή πλεονάσματα» ύψους 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία στους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να απογειωθούν στα 4,6 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη με τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια που θα επιβληθούν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (Α' τρίμηνο 2014):

-- Το σύνολο των δαπανών (τακτικός προϋπολογισμός) καρατομήθηκε στα 12,2 δισ. ευρώ, από 13,2 δισ. ευρώ στο Α' τρίμηνο του 2013. Οι πρωτογενείς δαπάνες που αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία, συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 9,8 δισ. ευρώ (από 11,2 δισ. ευρώ), με νέα μείωση ύψους 1,4 δισ. ή 12,5%. Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν σε περίπου 2 δισ. ευρώ (από 1,9 δισ. πέρυσι).
-- Τα έσοδα (πριν τις επιστροφές φόρου) φτάνουν στα 11,4 δισ. ευρώ (από 10,9 δισ.).
-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» καταγράφεται στα 1,57 δισ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με πέρυσι (520 εκατ. ευρώ). Για το 2013, διαμορφώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ, στο 3% για το 2015 και στο 4,5% για το 2016.
Ενισχύσεις στις τράπεζες
Στα 19,2 δισ. ευρώ είναι το έλλειμμα που φορτώθηκε στον προϋπολογισμό (γενική κυβέρνηση), εξαιτίας των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν στις τράπεζες κατά τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στη Γιούροστατ, στο πλαίσιο της «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος του 2014»:
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, «χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», για το 2013 θα διαμορφωνόταν στο 2,1% του ΑΕΠ (έναντι 12,1% συνολικά), θα ήταν δηλαδή 8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο! Τα παραπάνω ποσά προκύπτουν από τις «κεφαλαιακές μεταβιβάσεις» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, τα οποία αποφάσισαν να εμφανίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό και στους λογαριασμούς που τηρούν οι υπηρεσίες της ΕΕ. Η δαπάνη αυτή συμφωνήθηκε να καταγραφεί στο «έλλειμμα», αλλά να μην παρθεί υπόψη από την τρόικα κατά την αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
ΑΕΠ: Στην περίοδο 2010-2013, καταγράφεται πτώση ύψους 40 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), συγκεκριμένα στα 182 δισ. ευρώ (από 222,1 δισ.).
Κρατικό χρέος: Στο τέλος του 2013 διαμορφώθηκε στο 175,1% του ΑΕΠ, από 148,3% για το 2010.
Νομοσχέδιο για την «τραπεζική εποπτεία»
Στην ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ, σχετικά με την «εποπτεία» των τραπεζών, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με την κατάθεση σχετικού πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Επί της ουσίας πρόκειται για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, με στόχο την αποφυγή νέων κραδασμών, με τη διαμόρφωση των κριτηρίων «κεφαλαιακής επάρκειας», την εισαγωγή «αποθεμάτων ασφαλείας» κ.ά., τα οποία προβλέπονται και στη «συμφωνία» που σημειώθηκε στην ΕΕ σχετικά με τον «Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης».
Εξάλλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αυτό παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε ανακοινώσει ότι θα κάλυπτε τις κεφαλαιακές ανάγκες με άλλες διαδικασίες. Τόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν υποδείξει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας αναμένεται να μειωθεί το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο βασικός μεγαλομέτοχος της τράπεζας. rizospastis.gr
ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: