Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Αντιδράσεις και καταδίκη ακόμη και από το υπουργείο Εσωτερικών έχουν προκαλέσει εικόνες που συνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα από την βίαιη επέμβαση των ιταλικών αστυνομικών δυνάμεων στη Ρώμη μετά από τη διαδήλωση του Σαββάτου. 

Ενώ ένας αστυνομικός βρίσκεται υπό εισαγγελική έρευνα επειδή ο φακός τον κατέγραψε να κλωτσά κοπέλα πεσμένη στο δρόμο, νέο βίντεο δείχνει τις αστυνομικές δυνάμεις να χτυπούν και να κλωτσούν επίμονα διαδηλωτή που έχουν ακινητοποιήσει, επίσης πεσμένο στην άσφαλτο.


Διαδήλωση στη Ρώμη το απόγευμα του Σαββάτου εξελίχθηκε σε επεισόδια γύρω από την πλατεία Μπαρμπερίνι, με συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στους γύρω «ακριβούς» δρόμους.

Οι νεότερες εικόνες που εμφανίζονται στη δημοσιότητα έρχονται την Τετάρτη από βίντεο που κατέγραψε οπερατέρ του ιταλικού πρακτορείου Ansa.

Στο βίντεο ένας νεαρός με καλυμμένο το πρόσωπό του εμφανίζεται ήδη πεσμένος στο δρόμο, με τον αστυνομικό που τον έχει κινητοποιήσει να τον χτυπά με το γκλομπ. Ενώ ο νεαρός δεν κάνει τίποτα παρά να προσπαθεί να καλύψει το κεφάλι του με τα χέρια του, έρχονται μετά από λίγο και άλλοι αστυνομικοί που αρχίζουν να τον κλωστούν και συνεχίζουν τα χτυπήματα με τα γκλομπ.  

Φωτογραφίες που είχαν βγει στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έδειχναν, μεταξύ άλλων, έναν αστυνομικό με πολιτικά να είναι κλωτσά μέσα στη γενική αναταραχή κοπέλα που ήταν πεσμένη στο δρόμο, την οποία προσπαθεί να προστατεύσει ένας νεαρός.

Το περιστατικό προκάλεσε έντονες συζητήσεις, σε σημείο που μέχρι και ο επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας, Αλεσάντρο Πάνσα, χαρακτήρισε τον αστυνομικό «έναν κρετίνο που πρέπει να ταυτοποιήσουμε και να τιμωρήσουμε» -επιμένοντας ωστόσο ότι οι υπόλοιποι αστυνομικοί γενικά «έδρασαν υποδειγματικά και εντός των νόμιμων ορίων».

Ενδιάμεσα, η εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα για τον αστυνομικό με πολιτικά, ο οποίος και εμφανίστηκε τελικά αυτοβούλως. Μιλώντας στην Reppublica, ο υφυπουργός Εσωτερικών Φίλιπο Μπούμπικο μίλησε για «τρομακτικές εικόνες» λέγοντας πως οι υπεύθυνοι «πρέπει να τιμωρηθούν». in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: